Taliban verbieden gebruik van papieren zak

De Afghaanse Taliban-beweging heeft het gebruik van papieren zakken verboden als zijnde niet in overeenstemming met de islamitische wetgeving, de sharia....

AP; REUTER

Reuter, AP

KABUL

'We hebben respect voor papier, beschreven of niet. We hebben bepaald dat mensen geen papieren zakken moeten gebruiken of papier op de vuilnishoop gooien', zei maandag Amir Khan Mutaqi, minister van Informatie. 'De mensen moeten plastic zakken gebruiken.' In de Kippenstraat, waar de weinige buitenlanders in Kabul hun westerse goederen kopen, zeggen winkeliers dat er een run is geweest op toiletpapier van klanten die er niet gerust op zijn tot hoever het verbod op het weggooien van papier strekt.

Een handelaar zegt dat de Taliban hem kwamen zeggen zijn verkoop van papieren zakken te staken. 'Ze zeiden dat er woorden uit de heilige Koran op zouden kunnen staan. Wanneer het dan wordt weggegooid, is dat een belediging voor de Koran.' De twee belangrijkste talen in Afghanistan, Pashtu en Dari, gebruiken het Arabische schrift, waarin ook de Koran is geschreven.

Op de markten van Kabul wordt de koopwaar over het algemeen verpakt in papieren zakken; plastic zakken zijn duurder. Veel vrouwen verdienen een schamel inkomen door van papierafval papieren zakken te maken en die aan winkeliers te verkopen.

Uit de Afghaanse hoofdstad komen ook steeds vaker berichten dat Taliban-strijders het hebben voorzien op leden van etnische minderheden. Vooral Tadzjieken en Oezbeken zouden hiervan het slachtoffer zijn. De Taliban-beweging bestaat grotendeels uit Pashtuns, die 60 procent van de bevolking van het land uitmaken.

Een Tadzjiek, Abdullah, verklaarde dat hij door Taliban dagenlang in elkaar werd geslagen en in een isolatiecel werd gehouden omdat ze informatie over een vermeende wapenopslagplaats wilden hebben.

'Ik zei dat ik niets wist. Dat ik geen wapens heb. Maar ze bleven slaan met een kabel en elke Taliban-soldaat die de kamer binnenkwam deed mee.' Abdullah zei het gekerm van andere gevangenen te hebben gehoord. Na drie dagen werd hij, bont en blauw, vrijgelaten.

De strijdkrachten van het Taliban-regime in Kabul zien zich in het noorden van het land geplaatst tegenover een coalitie van Tadzjiekse milities en de Oezbeekse leider generaal Dostum. Overigens werd dit verbond vorige week versterkt door de militieleider Gulbuddin Hekmatyar, een pashtu.

Het is vooralsnog onduidelijk of de door verscheidene personen bevestigde matregelen tegen minderheden door de Taliban-leiding is georganiseerd of dat het om wilde acties van los opererende eenheden gaat. Veel leden van minderheden in Kabul besluiten echter hun biezen te pakken. Dagelijks vluchten er volgens hulpverleners ongeveer achthonderd mensen uit Kabul.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden