Taliban vast na actie van Nederlanders

Nederlandse militairen in Uruzgan hebben voor het eerst vermoedelijke Taliban-strijders opgepakt en gevangen gezet. De operatie van zondag hield verband met de vondst van een omvangrijk wapenarsenaal....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Behalve wapens en afvuurinstallaties werd materiaal aangetroffen voor de productie van bommen om zelfmoordaanslagen te plegen.

De NAVO-troepenmacht ISAF, bezorgd over het toenemend aantal zelfmoordaanslagen, noemde de operatie zondagavond ‘een groot succes voor de Nederlanders’. Nederlandse troepen, bijgestaan door Afghaanse veiligheidsdiensten en door Apache-helikopters, hebben geen schot hoeven lossen, aldus het ministerie van Defensie in Den Haag. De actie vond plaats bij Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan waar ruim 1200 Nederlanders zijn gelegerd.

Onder de vijf gearresteerden zijn waarschijnlijk drie Taliban-commandanten. De vijf zijn opgesloten in het splinternieuwe detentiecentrum op de basis Kamp Holland. De Nederlanders moeten ze na maximaal 96 uur overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. Het centrum heeft een ondervragingsruimte, een ‘luchtplaats’, en twaalf raamloze betonnen celblokken met een ventilatieschacht. Elk kwartier controleren de Nederlanders het welzijn van de gevangenen.

Hun lot is ongewis zodra ze aan de Afghanen worden overgedragen. Aan de rand van Kamp Holland is een detentiecentrum gebouwd voor het Afghaanse leger, maar ook dat is bedoeld voor tijdelijk verblijf. Nederland heeft bij de Afghanen bedongen dat de gevangenen niet in handen komen van de Amerikanen, vanwege de CIA-gevangenissen en de omstreden kampen op Guantánomo Bay en in Baghram. Ook de Afghaanse gevangenis in Kandahar heeft een slechte reputatie. Na de Kamerdebatten over de Uruzgan-missie beloofde het kabinet daarom geld voor ‘rehabilitatie van de detentiefaciliteit’.

Volgens diplomatieke bronnen in Afghanistan is dat plan echter van de baan. ‘Er is geen behoefte aan een Nederlandse bijdrage.’ De Canadezen, in de NAVO-troepenmacht verantwoordelijk voor de provincie Kandahar, hebben de gevangenis deels opgeknapt. ‘Volgens hen voldoet de detentiefaciliteit in Kandahar aan internationale normen’, aldus een diplomaat.

Op een recente conferentie in Londen is een nieuw project aan de orde gesteld: een door Nederland en Groot-Brittannië gezamenlijk te bouwen detentiecentrum.

Het hospitaal van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan. De patiënten zijn nauwelijks Nederlanders, maar vooral Afghaanse militairen en politiemannen en zieke of gewonde inwoners van het nabije Tarin Kowt. (ANP) Beeld
Het hospitaal van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan. De patiënten zijn nauwelijks Nederlanders, maar vooral Afghaanse militairen en politiemannen en zieke of gewonde inwoners van het nabije Tarin Kowt. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden