Taliban valt grootste NAVO-basis aan

KABUL Taliban hebben woensdag met raketten en handgranaten de grootste legerbasis van de NAVO in Afghanistan aangevallen, 50 kilometer buiten Kabul....

Van onze correspondente Natalie Righton

Het is de tweede grote aanval van de Taliban deze week in en rond Kabul. Dinsdag werd een NAVO-konvooi in het centrum van de hoofdstad aangevallen, waarbij twaalf burgers en zes buitenlandse militairen omkwamen.

De aanvallen markeren de start van een lenteoffensief van de terreurbeweging tegen belangrijke buitenlandse doelwitten. Traditioneel hervatten Taliban in het voorjaar hun aanvallen na een rustpauze in de winter. In die periode is het te koud om te vechten. Veel Taliban wijken dan bovendien uit naar trainingskampen in tribaal gebied van Pakistan, waar ze de laatste vecht- en bomtechnieken van andere terroristen leren.

Maar dit is niet zomaar een lenteoffensief. Er speelt meer. De Taliban waarschuwden vorige week dat zij vanaf eind mei het Afghaanse leger, westerse militairen en diplomaten zullen aanvallen als wraak op het aangekondigde NAVO-offensief deze zomer in de provincie Kandahar, van oudsher een Talibanbolwerk.

De aanslag op de NAVO-basis begon woensdag net voor zonsopgang toen Taliban – tevergeefs – de hoofdingangen van de legerbasis probeerden te enteren. De gevechten die daarop volgden hielden uren aan. Een raket van de Taliban kwam in de legerbasis terecht, maar richtte volgens de NAVO geen grote schade aan.

Onder de inwoners van Kabul zit de schrik er goed in. Direct na elke aanval beginnen mobiele telefoons onophoudelijk te rinkelen. Het zijn familieleden die elkaar bellen om te vragen of hun dierbaren ongeschonden zijn. ‘Weer een aanslag’, zucht een restaurant-bezoeker woensdag. ‘Wanneer houdt het nou eens op?’

President Karzai heeft op 29 mei een ‘vredesbijeenkomst’ gepland met representanten uit heel het land om te praten over een vredesakkoord. Mogelijk onderdeel van het akkoord is amnestie voor voetsoldaten van Taliban in ruil voor een wapenstilstand. De hoogste terreurleiders zou mogelijk een tijdelijk ballingschap in een ander land worden aangeboden, zoals Saoedi Arabië. Hoewel buitenlandse analisten sceptisch zijn over deze plannen, wordt er in de straten van Kabul redelijk positief op gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden