Taliban vallen NAVO-basis aan

KABUL Talibanstrijders hebben woensdag tevergeefs geprobeerd een vliegveld in Oost-Afghanistan in te nemen waar ook een NAVO-basis is gelegen...

Van onze correspondente Natalie Righton

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een auto voor de ingang van de luchthaven van Jalalabad. Andere Taliban bestookten Afghaanse en buitenlandse militairen die daar zijn gelegerd met granaten en vuurwapens, terwijl zij het vliegveld probeerden te bestormen. Daarbij zijn ‘enkele’ terroristen om het leven gekomen.

Dit heeft een woordvoerder van de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) per telefoon bevestigd. Door de explosie en het vuurgevecht vielen volgens ISAF geen doden aan hun zijde, maar raakten wel een Afghaanse en een buitenlandse militair gewond.

Grondaanval
‘Ik wil benadrukken dat de opstandelingen het vliegveldterrein niet zijn binnengedrongen’, aldus de ISAF-zegsman, die ook stelt dat het gevecht slechts een half uur zou hebben geduurd en de situatie weer snel onder controle was. ‘Het vliegveld is inmiddels gewoon weer open, onze operaties zijn nauwelijks beïnvloed.’ De luchthaven van Jalalabad ligt circa 120 kilometer ten oosten van Kabul en bevindt zich dichtbij de Pakistaanse grens.

De Taliban hebben de aanslag inmiddels opgeëist. Het is de derde grote grondaanval op een NAVO-basis in vijf weken tijd. Dit toont aan dat de Taliban niet geïntimideerd zijn door de extra troepen van de Amerikanen in het land.

Volgens een woordvoerder van de terreurgroep, die sprak met persbureau Reuters, zijn zes strijders ingezet bij de aanval en zijn meer dan twintig buitenlandse en Afghaanse militairen gedood. De Taliban staan erom bekend dat zij het aantal militaire slachtoffers overdrijven. Het is echter onmogelijk om de claims van beide strijdende partijen te verifiëren.

Haqqanigroep
De Talibanopstand in Afghanistan groeit met de dag en wint wel aan kracht, stellen diverse analisten. De Taliban vormen samen met andere terreurgroepen uit de regio een leger van 40 tot 50 duizend man. Dagelijks zijn zij in gevecht met Afghaanse militairen en de nu bijna 150 duizend buitenlandse soldaten in het land.

Zo hadden woensdag elders in Oost-Afghanistan voor de derde dag op rij hevige gevechten plaats tussen ‘honderden’ coalitietroepen en Pakistaanse terroristen die zijn gelieerd aan de Taliban: de zogenaamde Haqqanigroep. Op dinsdag werd een Afghaanse VN-medewerker in zijn auto doodgeschoten, terwijl hij stilstond op een drukke rotonde in Kabul.

De Amerikaanse generaal David Petraeus sprak deze week de verwachting uit dat de gevechten tegen de Taliban en andere opstandelingen in de komende maanden intensiever worden en dat er nog een zware strijd in het verschiet ligt. De nieuwe bevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan zegt echter ook tekenen te zien van progressie in de oorlog in Afghanistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden