Taliban vallen luchthaven Kandahar aan, zeker 37 doden

Bij hevige gevechten rond de Afghaanse luchthaven van Kandahar zijn zeker 37 doden gevallen. De Taliban vielen dinsdag de luchthaven aan, die uit een civiel en een militair deel bestaat. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn naast militairen ook burgers omgekomen. Zes mensen zouden nog worden gegijzeld.

Afghaanse veiligheidstroepen bewaken de ingang van het vliegveld in Kandahar na de inval van Taliban-strijdersBeeld reuters

Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie is het aantal doden woensdag opgelopen tot 37, terwijl 35 mensen gewond raakten. De gevechten duren nog voort nu veiligheidstroepen jacht maken op vijf militanten die urenlange gevechten hebben overleefd.

De reddingsoperatie verloopt langzaam, meldt Afghaanse legercommandant Dawood Shah Wafadar. 'De Taliban hebben zes mensen gegijzeld, onder wie twee vrouwen en twee kinderen, dus we moeten voorzichtig te werk gaan.' Volgens de commandant van het Atal-legerkorps in het zuiden van Afghanistan zijn negen van de veertien aanvallers inmiddels gedood.

Volgens een woordvoerder van de gouverneur van Kandahar begon de aanval met een gerichte actie op de hoofdpoort van de luchthaven. De aanvallers wisten daarop de het terrein binnen te dringen, waarbij ze op verzet stuitten.

Een woordvoerder van de Taliban meldde aan persbureau AP dat militanten van de Taliban meer dan vijftig militairen hebben gedood en dat meerdere voertuigen en helikopters zijn vernietigd. Dit bericht kon niet worden bevestigd.

Zodra de troepen weg zijn, stort het westerse bouwsel ineen

Afghanistan is een nieuw bewijs dat interveniëren een lastig bedrijf is. Het geloof dat vrijheid automatisch tot vrede leidt, ligt aan diggelen. Lees hier de analyse van Bert Lanting (+).

De pogingen van president Ghani om het land in zijn greep te krijgen, stuiten steeds op de 'oude kracht-patsers'. Die moeten weg, maar hij kan niet zonder hen (+).

Onderlinge gevechten

Ondertussen heeft de onderlinge strijd tussen twee groepen Taliban de afgelopen drie dagen zeker honderd strijders het leven gekost. Alleen woensdag kwamen volgens lokale autoriteiten minstens 74 extremisten om het leven door gevechten in de provincie Herat in het westen van Afghanistan.

Aanhangers van Mullah Mansur, over wie geruchten gaan dat hij gewond of gedood is, hebben het aan de stok met Taliban die loyaal zijn aan Mullah Rassul. Mansur was afgelopen zomer de opvolger van Taliban-leider Mullah Omar maar niet iedereen binnen de extremistische beweging was daar blij mee. Diverse groepen splitsten zich af.

Mullah Omar, 'bindende kracht Taliban'

De man die al sinds 2001 niet meer was gezien in de openbaarheid is, naar nu blijkt, in 2013 overleden. Hij was de 'opperste leider' van de wrede Taliban. Lees hier zijn profiel (+).

Kunduz

Ondanks de onderling gevechten hebben de Taliban nog altijd veel invloed in het zuiden van Afghanistan, waar ook Kandahar ligt. Sinds de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit het land hebben de Taliban hun aanvallen opgevoerd.

De Verenigde Staten maakten om die reden in oktober bekend hun troepen langer in Afghanistan te houden. Het besluit tot vertraagde terugtrekking werd genomen in overleg met de Afghaanse regering. De eerdere onverwachte verovering van Kunduz speelde een rol in het besluit. Het lukte het Afghaanse leger niet alleen de stad te heroveren.

De Amerikanen vielen in 2001 Afghanistan binnen om het schrikbewind van de Taliban ten val te brengen. Die missie werd officieel in 2014 beëindigd. Sindsdien zijn de Afghaanse troepen formeel verantwoordelijk voor de nationale veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden