Taliban rukken op tot vlak bij Kunduz-stad in Afghanistan

De Taliban hebben hun pijlen op Kunduz gericht, de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar Nederlandse militairen de politie tot en met 2013 hebben getraind. Bij aanvallen van honderden Taliban-strijders op diverse posten van politie en leger kwamen acht mensen om het leven.

Rookwolken nabij een politie hoofdkwartier in Kunduz, in februari dit jaar. Beeld epa

De Taliban zelf verloren meer dan twintig strijders, aldus de Afghaanse autoriteiten. Die verdenken Islamitische Staat (IS) van steun aan de Taliban in de vorm van wapens, manschappen en geld.

De gevechten vonden plaats op slechts zes kilometer van de stad Kunduz, waar zo'n 300 duizend mensen wonen. Zelfs zou er in enkele wijken van de stad zelf zijn gevochten. Met artillerievuur wist het leger de jihadisten te verdrijven. De strijd was zo hevig dat de Afghaanse president Ghani besloot om zijn geplande staatsbezoek aan India enkele uren uit te stellen. Hij voerde crisisberaad met de NAVO-commandant in Afghanistan, generaal John Campbell. Daarbij kwam ook de samenwerking tussen Taliban en IS ter sprake.

Gebiedsuitbreiding voorkomen

Na afloop relativeerde de Amerikaan Campbell de rol van IS. Er zou 'maar een beetje geld heen en weer' gaan tussen beide terreurbewegingen. Wel erkende hij dat IS, dat zijn thuisbasis in Irak en Syrië heeft, zijn werkterrein poogt uit te breiden door manschappen en wapens naar Afghanistan te sturen. Campbell ziet het als een belangrijke taak van de NAVO-missie om, in samenwerking met de Afghaanse autoriteiten, die gebiedsuitbreiding door IS te voorkomen.

Tot dusver stonden de Taliban vooral bekend om hun samenwerking met Al Qaida, waarvan vooral de VS overtuigd waren. Maar sinds de opkomst van IS heeft een aantal commandanten van de Afghaanse Taliban aangegeven meer heil in IS te zien dan in Al Qaida.

Vast ritueel

Het offensief van de Taliban is in zekere zin een vast ritueel in de lente. Wanneer de sneeuw is gesmolten, komen de strijders weer in actie. Maar sinds het vertrek van het grootste deel van de buitenlandse troepen ruiken de jihadisten hun kans en dus is hun offensief dit jaar feller en omvangrijker dan in voorgaande jaren. Tekenend daarvoor is hoe dicht ze bij de stad Kunduz zijn gekomen. De noordelijke provincie was het laatste bastion van de Taliban, toen zij in 2001 door de Verenigde Staten werden verdreven.

De Afghaanse autoriteiten sturen meer troepen vanuit de hoofdstad Kabul en omliggende gebieden naar Kunduz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden