Update

Taliban richten bloedbad aan op universiteit Pakistan

Bij een terroristische aanslag op een universiteit in het noordwesten van Pakistan zijn zeker 20 doden gevallen. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen. De aanslag is opgeëist door de Taliban.

Redactie
Pakistaanse veiligheidstroepen bij de Bacha Khan Universiteit in Charsadda Beeld ap
Pakistaanse veiligheidstroepen bij de Bacha Khan Universiteit in CharsaddaBeeld ap

Volgens de plaatselijke politie drong een groep zwaarbewapende mannen woensdag het universiteitsgebouw binnen. Onder de doden zijn minstens drie studenten, een leraar scheikunde, vier beveiligers, een politieagent en vier daders. Zeker 51 mensen zijn gewond geraakt. De vier terroristen zijn volgens het leger omgekomen.

Op de universiteit krijgen drieduizend studenten college. Het leger heeft het gebouw ontruimd. Volgens plaatselijke media is de actie inmiddels beëindigd. Een veiligheidsofficier sprak tegen persbureau Reuters wel de vrees uit dat het dodental nog verder zal oplopen.

News World India meldt op basis van de verklaring van een geredde student dat zestig tot zeventig studenten door de aanvallers door het hoofd werden geschoten, maar dit is nog nergens bevestigd.

Bacha Khan

'De meeste van de studenten en medewerkers waren in de klaslokalen toen het vuur werd geopend', vertelt Sabir Khan, docent Engels aan de universiteit, aan Reuters. 'Ik heb geen idee wat er aan de hand is, maar ik hoorde een beveiliger aan de telefoon aan iemand vertellen dat er veel doden en gewonden zijn.'

De aanval op de Bacha Khan universiteit vond plaats tijdens een herdenking van zijn naamgever: de politicus en islamist Bacha Khan (1890-1988), een voorman in de onafhankelijkheidsstrijd die zonder geweld het Britse Rijk bestreed. Hij overleed 20 januari 1988.

Reactie

In een reactie heeft de premier van Pakistan gezworen 'het terrorisme te vernietigen.' Premier Nawaz Sharif werd geciteerd op de website van de Daily Pakistan. 'We zijn vastbesloten de terroristische dreiging in ons land uit te schakelen.'

Khalifa Umar Mansoor, de Talibanleider die de aanslag tegenover persbureau AP heeft opgeeïst, was ook het brein achter de aanslag op een school in Peshawar in december 2014. Meer dan 130 studenten kwamen bij die aanslag om het leven. Het afgelopen jaar heeft Pakistan honderden verdachte militanten opgepakt en geëxecuteerd onder de nieuwe antiterrorismewet die van kracht werd na de aanval op de school.

Charsadda ligt ongeveer 50 kilometer van Peshawar in het noordwesten van Pakistan waar de Taliban actief zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden