Nieuws

Taliban ontkennen dood voorman Baradar bij strijd om de macht

De Taliban proberen met alle macht een einde te maken aan geruchten dat een van hun belangrijkste leiders, Mullah Abdul Ghani Baradar, is omgekomen bij een ruzie. Baradar, een van de mede-oprichters van de beweging, is al dagen niet meer in het openbaar gezien.

Stieven Ramdharie
Mullah Abdul Ghani Baradar in februari in Qatar, na besprekingen met de Verenigde Staten. Over de Taliban-leider doen allerlei geruchten de ronde sinds zijn afwezigheid zondag bij de ontvangst van de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, met wie Baradar een goede band heeft. Beeld AFP
Mullah Abdul Ghani Baradar in februari in Qatar, na besprekingen met de Verenigde Staten. Over de Taliban-leider doen allerlei geruchten de ronde sinds zijn afwezigheid zondag bij de ontvangst van de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, met wie Baradar een goede band heeft.Beeld AFP

Ook de ‘sterke man’ van de Taliban, geestelijk leider Haibatullah Akhundzada, heeft zich een maand na de machtsovername nog altijd niet vertoond. Volgens de Taliban bevindt hij zich in Kandahar, de tweede stad van Afghanistan, maar foto’s of video’s van hem zijn nog altijd niet vrijgegeven.

De Taliban zagen zich maandag gedwongen om met een geluidsopname en een handgeschreven verklaring te bewijzen dat Baradar, die al jaren het gezicht is van de strijdgroep, niet dood is. De afgelopen dagen moesten ze toezien hoe op sociale media werd bericht dat de vicepremier op vrijdag bij een schietpartij met andere Taliban-leiders in het presidentieel paleis zou zijn gedood.

Maar de reactie van de Taliban riep alleen maar vragen op. Want waarom werd er geen beeld van hem gepubliceerd om definitief een einde te maken aan de berichten over zijn dood? Baradar doet de geruchten in zijn verklaring af als ‘neppropaganda’. ‘Er was nieuws in de media over mijn dood’, aldus de vicepremier. ‘De afgelopen nachten ben ik op reis geweest. Het gaat goed met ons. De media publiceren altijd neppropaganda. Verwerp daarom al die leugens. Ik kan voor honderd procent bevestigen dat er niets aan de hand is en dat er geen probleem is.’

Afwezigheid paleis

De Taliban kwamen met de geluidsopname nadat op zondag de geruchten over Baradars dood op Afghaanse sociale media toenamen. De Taliban-voorman schitterde toen door afwezigheid bij de ontvangst van de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Tot de machtsovername woonde Baradar met de rest van de Taliban-top in Qatar, gastheer van de vredesonderhandelingen om de oorlog in Afghanistan te beëindigen.

Baradar leidde deze onderhandelingen. Omdat hij een goede band heeft met de Qatarese minister, viel zijn afwezigheid in Kabul meteen op. In het presidentieel paleis waren wel diverse Taliban-leiders aanwezig met wie hij vrijdag ruzie zou hebben gehad, zo blijkt uit beelden en een lijst die de Taliban vrijgaven op Twitter. Aanleiding voor de ruzie zou de strijd zijn geweest in de Panjshir-vallei, waar verzet werd geboden tegen de Taliban.

Aanwezig bij de ontvangst van de Qatarese minister waren onder andere minister van Binnenlandse Zaken Sirajuddin Haqqani, leider van het invloedrijke Haqqani-netwerk, en diens broer Anas. Deze groep won na de machtsovername sterk aan invloed in Kabul. Familieleden van Sirajuddin, op wiens hoofd de FBI een premie heeft gezet van 10 miljoen dollar, hebben belangrijke posities verworven in de voorlopige regering. Het Haqqani-netwerk voerde tijdens de oorlog veel bloedige aanslagen uit op Amerikaanse soldaten.

Geheimzinnig

‘Hij zegt dat het allemaal leugens zijn en nergens op gebaseerd’, aldus Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen maandag, verwijzend naar de ontkenning van Baradar dat hij gewond zou zijn geraakt of zelfs gedood tijdens een gevecht. Sinds de bekendmaking van de nieuwe regering, lijkt Baradar een minder belangrijke rol te spelen in de Taliban-top. Na de inname van Kabul vorige maand werd verwacht dat hij premier zou worden. Hij moest echter genoegen nemen met de post van vicepremier.

Waarom de Taliban nog altijd geen beelden hebben vrijgegeven van geestelijk leider Akhundzada in Kandahar, is onduidelijk. Net als de oprichter van de Taliban, Mullah Omar, weigert Akhundzada op de voorgrond te treden. Tot nu toe is alleen bekendgemaakt dat hij enkele weken geleden in Afghanistan was aangekomen. Ook riep hij de nieuwe regering op de shariawetten te handhaven.

Van de geheimzinnige Akhundzada zijn er al jaren berichten dat hij moordaanslagen wist te overleven. Ook werd zijn dood vaak gemeld. Hij werd in 2016 leider van de Taliban nadat zijn voorganger, Akhtar Mansour, door de Amerikanen werd gedood bij een drone-aanval. Mullah Omar overleed in 2013 maar de Taliban hielden dit twee jaar geheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden