Taliban kunnen na ramp hergroeperen

PESHAWAR Terwijl overstromingen Pakistan teisteren en het land in chaos verkeert, hebben Taliban ruim de tijd om zich te hergroeperen....

Dit zeggen diverse Pakistaanse waarnemers. ‘De Pakistaanse Taliban zullen absoluut gebruik maken van de chaotische situatie om zich te hergroeperen’, zegt de terreurspecialist en journalist Rahimullah Yousafzai telefonisch vanuit Peshawar. ‘Door slachtoffers hulp te bieden, wordt het werven van nieuwe strijders straks bovendien eenvoudiger.’

‘Het leger van Pakistan heeft zijn handen vol aan de reddingsoperatie. De militaire offensieven tegen terroristen staan even op een laag pitje, waardoor terroristen tijd hebben om zich te reorganiseren’, zegt ook militair analist en ex-generaal Mahmood Shah per telefoon uit Islamabad.

Een van de zwaarst getroffen regio’s is het noordwesten van Pakistan, traditioneel een plek waar het leger jaagt op terroristen. Maar nu zijn duizenden Pakistaanse soldaten belast met hulpverlening aan overstromingsslachtoffers. Enkele helikopters die normaliter worden ingezet om vechtende grondtroepen in de tribale regio te ondersteunen, worden ingezet voor reddingsoperaties. Het leger heeft ‘te veel taken op zijn bordje liggen’, aldus analist Shah.

Pakistan heeft 60 duizend militairen ingezet voor reddingsoperaties, zegt legerwoordvoerder Athar Abbas. Het leger is volgens hem in staat om hulp aan slachtoffers te leveren en tegelijkertijd strijd te voeren tegen terroristen.

Analist Shah relativeert die bewering. ‘Zelfs als er wel militaire acties plaatsvinden in tribaal gebied, zullen de bewegingen van het leger beperkt zijn doordat bruggen en wegen zijn weggespoeld.’

De kans is ook niet groot dat de VS binnenkort grootschalige aanvallen in de tribale regio uitvoeren, zegt terreurspecialist Yousafzai. De VS zijn al niet populair in Pakistan en proberen door de inzet van reddingshelikopters juist hun imago op te poetsen.

Al met al zullen de overstromingen in Pakistan ‘niet alleen vanwege hun omvang worden herinnerd, maar ook als het moment dat de strijd tegen islamitische terreurgroepen een stevige tegenslag kreeg’, stelt James Dorsey, voormalig Wall Street Journal-correspondent deze week in het online tijdschrift World Politics Review.

Islamitische militanten zetten hun beste beentje voor om extra sympathie te winnen. In het rampgebeid was deze week te zien hoe hulpverleners, die volgens de Verenigde Staten banden onderhouden met terroristen, massaal hulpgoederen uitdeelden aan duizenden overstromingsslachtoffers, nog voordat de overheid haar gezicht had laten zien. Dit gebeurde vooral in gebieden waar militanten en de overheid strijden om de macht, zoals de provincie Khyber-Pakhtunkhwa.

Een vrachtwagen met aanhangers van de veronderstelde terreurleider Gulbuddin Hekmatyar arriveerde maandag in het overstroomde dorp Azalkhail om als eerste brood, water en kleding uit te delen. ‘Ik ben vóór iedereen die hier eten komt brengen’, zei Asadullah (55). ‘Als dat Hekmatyar is, maakt mij dat niets uit.’

Andere media berichten over succesvolle hulpoperaties van Falah-e-Insaniyat, de hulpverlenerstak van Lashkar-e-Taiba, een groep die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Mumbai.

‘De trage hulpreactie van de overheid heeft de geloofwaardigheid van de centrale regering ernstig ondermijnd’, zegt terreurspecialist Yousafsai. ‘Slachtoffers zijn verbitterd en boos: Als de overheid sneller en efficiënter had opgetreden, waren veel levens gered.’

Grote demonstraties tegen de regering zijn uitgebleven. Terreurspecialist Yousafzai: ‘Iedere oppositiepartij die nu grote protesten organiseert, zal opportunisme worden verweten.’

Burgers gaan ook niet uit zichzelf de straat op, omdat ze het te druk hebben hun leven op orde te brengen. Yousafzai: ‘Lokaal zie je wel dat slachtoffers protesteren. Maar zij kunnen niet massaal naar de hoofdstad reizen. Ze zijn te arm en bezig met het redden van hun leven.’

Evacuatie honderdduizenden stadsbewoners
Uit vrees voor nieuwe overstromingen hebben de Pakistaanse autoriteiten de 400 duizend inwoners van de stad Jacobabad vrijdag opgeroepen hun woonplaats te verlaten. Het nabijgelegen Noorwah Kanaal dreigt buiten zijn oevers te treden.

Duizenden mensen verlieten de stad in auto’s, op tractoren en ezelskarren, maar er zijn ook veel bewoners die weigeren hun bezittingen achter te laten. ‘Ik heb niet de middelen om een evacuatie af te dwingen’, zei het districtshoofd van Jacobabad.

Jacobabad in de zuidelijke provincie Sindh is de tweede grote stad van Pakistan die sinds het begin van de watersnoodramp wordt geëvacueerd. Enkele dagen geleden waren de 450 duizend inwoners van Muzaffargarh in de provincie Punjab opgeroepen naar veiliger oorden te gaan.

De slachtoffers van de overstromingen worden bedreigd door besmettelijke ziekten. Volgens de VN zijn ruim 30 duizend gevallen van een gevaarlijke vorm van diarree geconstateerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon brengt dit weekeinde een bezoek aan Pakistan. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari probeert de schade aan zijn reputatie te beperken door het rampgebied te bezoeken. Veel Pakistanen verwijten hem dat hij in Europa bleef terwijl de natuurramp zich in zijn land voltrok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden