Taliban houden EU-commissaris aan in Kabul

Gewapende Taliban-strijders hebben Europees commissaris Emma Bonino met wapens bedreigd enminstens één lid van haar gevolg geslagen nadat zij maandag waren gearresteerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul....

REUTER; AP; ANP

Reuter, AP, ANP

KABUL

De commissaris voor humanitaire zaken en haar delegatie, onder wie journalisten en hulpverleners, werden opgepakt toen zij beeldopnamen maakten in een vrouwenziekenhuis. Volgens de streng-islamitische regels van de Taliban is het verboden foto's of andere opnamen van vrouwen te maken.

'De pers stopte meteen met filmen, maar die gewapende religieuze lui begonnen hulpverleners te slaan en anderen met hun geweren op de rug te slaan', aldus Bonino. 'Zelf ben ik door een vent met een kalasjnikov bedreigd. Het was een beangstigende situatie, ik was bang dat die zwaarbewapende Taliban hun zelfbeheersing zouden verliezen.'

De Amerikaanse tv-zender meldde later dat op een videoband was te zien dat zeker één persoon uit de groep was geslagen. Volgens CNN-verslaggeefster Christiane Amanpour, die zelf ook mee moest naar het politiebureau, waren de Taliban-strijders kwaad en opgewonden geraakt bij de aanblik van tv-camera's.

De commissaris en haar groep, in totaal negentien mensen, werden overgebracht naar het politiekantoor, waar ze ruim drie uur vastzaten. Pas na lang onderhandelen met vice-minister Stanekzai van Buitenlandse Zaken kwamen ze vrij. Daarvoor moest eerst de mullah van Kabul schriftelijke toestemming verlenen.

'Dit is de eerste keer dat mij zoiets overkomt', aldus een verbolgen Bonino. Het incident toont volgens haar hoe het Taliban-bewind met de eigen bevolking omgaat. 'De mensen hier leven elke dag zo: in een situatie van willekeur en terreur.'

Een EU-woordvoerder in Brussel zei later dat het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich inmiddels bij de commissaris had verontschuldigd.

Bonino, die zondag aankwam, is de hoogste buitenlandse afgezant die Kabul bezoekt sinds de machtsovername in de stad door de Taliban een jaar geleden.

Haar bezoek staat in het teken van de hulpverlening en de discriminatie van vrouwen door de Taliban. De EU heeft voor hulpprojecten dit jaar 70 miljoen gulden uitgetrokken.

Vandaag gaat Bonino naar Noord-Afghanistan met een vliegtuig van het Rode Kruis. De Taliban zijn daar in gevecht met troepen van Ahmad Shah Massoud en van de Oezbeekse generaal Abdul Malik.

Woordvoerders van de Taliban in Kabul deelden maandagavond mee dat de militie het vliegveld van Mazar-i-Sharif heeft veroverd. Zij zouden op nog slechts vier kilometer van de stad staan.

Mazar-i-Sharif is het bolwerk van Abdul Malik. In mei hadden de Taliban de stad enkele dagen onder controle, nadat zijn een akkoord hadden gesloten met Malik. Maar ze werden door de generaal verjaagd nadat bleek dat zij niet bereid waren de macht met hem te delen en hun strenge regime enigszins te verzachten.

Functionarissen van de Verenigde Naties in Pakistan maakten maandag bekend dat drie van hun medewerkers in Afghanistan door de Taliban zijn uitgewezen nadat zij waren weggelopen uit een vergadering waarin een vrouwelijke collega gedwongen werd haar verhaal te doen vanachter een gordijn.

Het incident had vorige week plaats. Satu Suikkari van de vluchtelingenorganisatie Unhcr maakte haar opwachting bij het opperbevel van de Taliban in de zuidelijke stad Kandahar. Zij wilde vragen stellen over de behandeling van etnische minderheden.

Toen Suikkari in gezelschap van drie mannelijke VN-collega's arriveerde werd er een gordijn opgehangen en kreeg zij het verzoek daar achter plaats te nemen. Suikkari stemde toe, vertelde zij later, omdat zij hoe dan ook haar verhaal kwijt wilde. Haar drie mannelijke collega's maakten echter bezwaar en liepen demonstratief weg.

De Taliban achtten zich beledigd, omdat 'de tradities van een gastland door alle buitenlanders die er werken dienen te worden gerespecteerd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden