Taliban feliciteren Nederland met vertrek uit Afghanistan

De Taliban feliciteren Nederland met het vertrek van zijn militairen uit Afghanistan. ‘Wij willen de burgers en regering van Nederland van harte gelukwensen met hun moed om deze onafhankelijke beslissing te maken’, zegt de officiële Talibanwoordvoerder voor Zuid- en West-Afghanistan in een exclusief interview met de Volkskrant.

‘Wij hopen dat andere landen die soldaten hebben gestationeerd in Afghanistan het voorbeeld van Nederland zullen volgen en hun troepen zullen terugtrekken’, aldus Talibanwoordvoerder Qari Yusuf Ahmadii, per telefoon vanaf een onbekende locatie in Afghanistan. Het gesprek vindt plaats via een Pashtun-vertaler.

Nederland trekt per 1 augustus al zijn militairen terug uit de Afghaanse provincie Uruzgan, waar tot nu toe zo’n 2.000 soldaten waren gestationeerd. Nederland is daarmee het eerste westerse land dat dit doet sinds internationale coalitietroepen in 2001 Afghanistan binnenvielen.

De PvdA keerde zich in februari tegen een verlenging van de missie in Uruzgan. Daarop viel het kabinet. De Taliban blijken daarvan goed op de hoogte te zijn.

Een van de belangrijkste beslissingen ooit

‘De PvdA heeft een van de belangrijkste beslissingen ooit gemaakt voor de Nederlandse regering en haar burgers’, zegt Ahmadii. ‘Wij herinneren ons de dag goed, dat het Nederlandse kabinet viel. Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu via nationale en internationale media. Dat is eenvoudig, want wij hebben toegang tot internet en moderne technologie, net zoals u’.

De Taliban zeggen via hun woordvoerder expliciet te ‘hopen dat de PvdA een hoofdrol zal spelen in een nieuw te vormen regering’. Ze hopen dat daardoor een ‘nieuwe vriendelijke politiek’ tegenover Afghanistan gevoerd zal worden.

De plannen voor een mogelijk nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan in 2011 zijn de Taliban ook niet ontgaan. Een zogenoemde trainingsmissie, waarbij Afghaanse militairen en politieagenten worden getraind door Nederlanders, wordt resoluut afgewezen. ‘Voor ons is er geen verschil tussen vechtend en niet-vechtend personeel.’ Een trainingsmissie, waarop de Tweede Kamer heeft aangedrongen, beschouwen de Taliban als een nieuwe poging tot bezetting van Afghanistan.

Marionettenregering

De vredesvoorstellen die de Afghaanse president Karzai onlangs heeft gedaan, worden door de Taliban weggehoond. ‘Wij wensen met niemand te onderhandelen over vrede, zolang buitenlandse militairen in Afghanistan aanwezig zijn en ons land bezet is’, zegt Ahmadii. Het schrappen van namen van de VN-terreurlijst, het loslaten van gevangenen, of het aanbieden van asiel aan hoge Talibanleiders brengen daar geen verandering in. ‘Onze voorwaarden zijn duidelijk’.

De VS en ‘de marionettenregering in Kabul’ spelen volgens de terreurgroep dubbelspel: ‘Enerzijds zeggen ze vrede te willen, anderzijds spreken ze over het sturen van meer militairen.’ De Taliban hebben wat dat betreft meer vertrouwen in Europa.

‘Wij doen nogmaals een oproep aan alle Europese landen die militairen hebben in Afghanistan om het land te verlaten. Want dit is niet uw oorlog, maar een oorlog van de VS die hun imperialistische doelen in de wereld en vooral in deze regio nastreven.’

Geen bedreiging

De Talibanwoordvoerder benadrukt meermalen dat Afghanistan ‘geen bedreiging vormt voor welk land dan ook’. ‘Het Islamitisch Emiraat van Afghanistan heeft zich nooit gemengd in zaken van andere landen en wij verwachten dat andere landen hetzelfde doen.’

Mochten buitenlandse militairen toch blijven in Afghanistan, dan rekent de terreurgroep op een overwinning. Ahmadii: ‘In de afgelopen jaren hebben de NAVO en de VS tienduizenden nieuwe militairen gestuurd naar Afghanistan, maar ze zijn er niet in geslaagd de situatie te veranderen.’ Er is volgens de Talibanwoordvoerder geen militaire oplossing voor Afghanistan. ‘Hoe meer soldaten u stuurt, hoe sterker het verzet zal worden. Als u één Talib doodt, staan er tien nieuwe op. De 16-jarige (Talib) die nu vecht tegen de Amerikanen, was slechts 8 jaar oud toen zij Afghanistan binnenvielen. Hij zal daarmee doorgaan zolang de bezetting duurt.’

Het gesprek is opmerkelijk omdat Taliban slechts zelden Nederlandse media te woord staan. Zij richten zich doorgaans alleen op invloedrijke internationale media, zoals BBC, CNN en Al Jazeera.

[VIDEO]

Taliban Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden