Taliban eisen per ultimatum verlaging vliegprijs: Pakistan stopt meteen met vliegen op Kabul

De Taliban ergeren zich al weken aan de peperdure tickets voor vluchten naar Pakistan, een van de weinige vliegroutes uit het land. Maar een bot ultimatum aan Pakistan International Airlines (PIA) om de prijs per direct drastisch te verlagen, is de maatschappij in het verkeerde keelgat geschoten. PIA is meteen gestopt met de vluchten.

Stieven Ramdharie
Een passagiersvliegtuig van de Pakistaanse vliegtuigmaatschappij PIA stijgt op vanaf het vliegveld van Kabul. Een retourticket naar Pakistan kostte zo’n 2.100 euro voordat PIA alle vluchten opschortte. Beeld AFP
Een passagiersvliegtuig van de Pakistaanse vliegtuigmaatschappij PIA stijgt op vanaf het vliegveld van Kabul. Een retourticket naar Pakistan kostte zo’n 2.100 euro voordat PIA alle vluchten opschortte.Beeld AFP

De Pakistanen, die als enige grote internationale maatschappij regelmatig vlogen op Kabul sinds heropening van de luchthaven, besloten donderdag de vluchten op te schorten. PIA was de ‘hardhandige’ praktijken van de Taliban zat. Bemoeienis met de ticketprijzen, intimidatie van het personeel en plotselinge regels waaraan het moest voldoen: het zijn volgens de Pakistanen slechts enkele voorbeelden van vliegen onder de Taliban.

De stopzetting volgde op een oekaze van het ministerie van Transport en Luchtvaart waar sinds september Taliban-prominent Mullah Hamidullah Akhundzada de scepter zwaait. Akhundzada, die onder het eerste Taliban-bewind tussen 1996 en 2001 de nationale vliegmaatschappij Ariana leidde, ergerde zich naar verluidt groen en geel aan de prijs voor een uurtje vliegen naar Islamabad. Een retourticket kostte bij PIA zo’n 2.100 euro.

Maar voor de Taliban de macht grepen, kon iedere Afghaan nog voor zo’n 130 euro het buurland bezoeken. ‘Breng de prijs op de route Kabul-Islamabad terug naar het niveau van voor de overwinning van het Islamitische Emiraat’, aldus het ministerie in een brief. Behalve PIA moest ook de Afghaanse vliegmaatschappij Kam Air, die eveneens vloog op buurland Pakistan, voldoen aan het ultimatum. ‘Als de maatschappijen niet akkoord gaan met dit voorstel, dan zullen hun vluchten op de route gestopt worden.’

Forse premie

Om de beide luchtvaartmaatschappijen nog verder onder druk te zetten, vroegen de Taliban burgers zich direct te melden als de vliegprijs niet werd verlaagd. Maar PIA piekert er niet over. De Pakistanen hebben de reguliere vluchten naar Kabul nog niet hervat en voeren nu veel duurdere chartervluchten uit.

Omdat de verzekeringsmaatschappijen Afghanistan nog steeds beschouwen als een oorlogsgebied, moet PIA enorme verzekeringspremies betalen: zo’n 345 duizend euro per vlucht naar Kabul. Zolang dit niet verandert, aldus de maatschappij, zijn de reguliere, commerciële vluchten naar de Afghaanse hoofdstad niet mogelijk.

De opschorting van de chartervluchten maakt het nu moeilijker voor onder anderen hulpverleners, VN-medewerkers, journalisten en diplomaten om naar Kabul te gaan. PIA zette na de Taliban-machtsovername toestellen in om duizenden evacués uit de Afghaanse hoofdstad in veiligheid te brengen. De ruzie met Pakistans nationale luchtvaartmaatschappij is opmerkelijk omdat de Taliban al jaren goede banden hebben met het buurland, in het bijzonder met de machtige inlichtingendienst ISI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden