'Taliban dreigen Uruzgan te veroveren'
Sinds buitenlandse troepen zich grotendeels hebben teruggetrokken uit Afghanistan dreigen de Taliban weer belangrijke delen van het land in handen te krijgen. Met name in de provincie Uruzgan, waar Nederland tot 2010 de NAVO-missie leidde, staan de overheidstroepen zwaar onder druk. Dat meldt de NOS.
Het gebied rond Deh Rawod, de tweede stad van de provincie, zou bijna in zijn geheel in handen zijn gevallen van de Taliban. Overheidstroepen hebben zich afgelopen weekend grotendeels teruggetrokken uit de streek. Alleen in het gouveneursgebouw en in het stadscentrum houden het leger en de lokale politietroepen nog stand. Mensen in de regio hebben aan de NOS gemeld dat op veel gebouwen witte vlaggen wapperen.
Ook in de provinciehoofdstad Tarin Kowt, waar Nederland de grootste militaire basis had, rukken de Talibanstrijders op. Als deze steden in handen van de Taliban vallen, hebben de militanten daarmee de twee belangrijkste plaatsen van de provincie in handen.
Polpozai
Belangrijke katalysator voor de toenemende onrust in Uruzgan is de dood van de door de Amerikanen gesteunde politiechef Matiulah Khan, die in maart bij een aanslag in Kabul om het leven kwam. Zijn tijdelijke opvolger werd afgelopen weekend doodgeschoten voor het hoofdbureau in Tarin Kowt.
De Khan-familie, die onderdeel uitmaakt van de in Uruzgan dominante Popolzai-stam, droeg de broer van Matiulah voor als zijn opvolger, maar president Ashraf Ghani ging daar niet mee akkoord. Onder de vorige president Hamid Karzai konden de Polpozai wel rekenen op steun van de regering, maar onder Ghani, die juist heeft gezworen de corruptie en vriendjespolitiek in het land tegen te gaan, is die tribale lijn afgeknepen. Mogelijk heeft Ghani hiermee kwaad bloed gezet bij de stam en hebben de Polpozai niet veel zin meer de strijd tegen de Taliban in Uruzgan te leiden.
Met het wegvallen van de krachtige politiechef en de steun van de Polpozai lijken de lokale politietroepen die samen met het leger de orde en veiligheid in de provincie bewaken uitgespeeld. Veel lokale politieagenten zijn niet direct loyaal aan de regering, maar scharen zich achter de sterkste leider. Na de dood van Khan en het vertrek van buitenlandse militairen bieden de Taliban het sterkste alternatief.
Fragiel
Volkskrantcorrespondent Natalie Righton, die van 2010 tot 2013 in Kabul woonde, is niet verbaasd dat het land weer in chaos dreigt te vervallen. 'Het is al langer bekend dat de toestand in de provincies fragiel is. De Afghaanse regering heeft Kabul redelijk onder controle, maar daarbuiten is haar positie wankel.'
'Over de Nederlandse missies in Uruzgan en Kunduz zijn evaluatierapporten verschenen waarin het Kabinet toegeeft dat de tijd moet leren of de inspanningen zullen beklijven', aldus Righton. 'De Taliban hebben altijd gezegd: de westerlingen hebben horloges, maar wij hebben de tijd. Het was een kwestie van afwachten tot de westerse militairen zich hadden teruggetrokken om de boel weer over te nemen.'