Taliban doden 10-jarige 'legerleider' die tegen hen vocht in Uruzgan

Op sociale media in Afghanistan was Wasil Ahmad uitgeroepen tot een held. De 10-jarige jongen had namelijk wekenlang de leiding gehad van een gewapende eenheid tijdens gevechten tegen de Taliban in Uruzgan. Sinds kort was Wasil weer terug in de schoolbanken, maar de Taliban waren hem niet vergeten. Een gewapende Talibanstrijder op een motor schoot Wasil eerder deze week tweemaal door het hoofd toen hij van huis onderweg was naar school.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Wasil Ahmad Beeld
Wasil AhmadBeeld

Dat hebben Afghaanse autoriteiten in Uruzgan, waar Nederlandse militairen tussen 2006 en 2010 gestationeerd zijn geweest. bekendgemaakt. Op hun website hebben de Taliban de verantwoordelijkheid voor de dood van Wasil opgeëist.

De 10-jarige jongen werd bekend toen hij vorig jaar zelf betrokken raakte bij het gewapende conflict tegen de Taliban in het district Khas Uruzgan. Dit gebeurde nadat zijn oom Mullah Abdul Samad en tien andere mannen die de opstandelingengroep bestreden bij een aanval gewond waren geraakt. Wasil, die wraak had gezworen voor de dood van zijn vader bij een eerder gevecht, nam de leiding over van zijn oom en hielp onder meer mee met het afvuren van raketten.

Bijna zeven weken leidde Wasil namens zijn oom de bijna zeventig strijdkrachten, gewapende mannen en politieagenten, tegen de Taliban. 'Hij vocht als een held', zei zijn oom nadat hij was hersteld tegen The New York Times. De oom van Wasil was ooit Taliban-commandant, maar zwoer vier jaar geleden trouw aan de Afghaanse regering

Ook de Afghaanse politie riep de jongen uit tot held. Wasil werd in een veel te groot politie-uniform gehesen en kreeg een krans van plastic bloemen om zijn nek. Ook werden foto's van hem op sociale media geplaatst waarop hij te zien was met een automatisch wapen. Al snel regende het lofuitingen en sympathie voor de jongen, die zelf besloot de wapens neer te leggen en weer terug te keren naar school.

Wraak

De Taliban zwoer echter wraak. Wasils familie liet de jongen verhuizen naar de provincie hoofdstad Tarin Kowt om daar veiliger onderwijs te kunnen volgen. Tevergeefs, maandagmorgen schoot een Talibanstrijder Wasil op weg naar school dood.

Volgens Rafiullaj Baidar, woordvoerder van de onafhankelijke mensenrechtencommissie in Afghanistan, heeft het bestuur van de provincie Uruzgan de wet overtreden door Wasil te laten paraderen in een politie-uniform. Maar hij veroordeelt ook het ombrengen van de jongen door de Taliban.

'Dit kind was geen bedreiging voor de gewapende oppositie. Als de Taliban hem hadden neergeschoten in een militaire basis, dan hadden ze de vraag kunnen opwerpen wat een kind daar deed. Maar deze jongen werd neergeschoten vlak voor zijn huis', zei Baidar in de Britse krant The Guardian.

Volgens Baidar is Wasils verhaal een nieuw, pijnlijk voorbeeld van hoe kindsoldaten nog altijd deel uitmaken van het conflict in Afghanistan. Niet alleen bij de gewapende milities die strijden tegen de Taliban, maar ook bij de Afghaanse opstandelingen zelf. Zo zouden de Taliban onlangs nog minderjarige strijders hebben ingezet bij gevechten in de noordelijke provincies Kunduz en Badakshan.

Kindsoldaten inzetten is illegaal in Afghanistan. Toch verloopt het uitbannen van deze, ook internationaal flink verfoeide praktijk, 'langzaam en moeizaam', aldus Charu Lata Hogg van Child Soldiers International tegenover persbureau Associated Press.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden