Taliban-commandant in Pakistan kondigt wapenstilstand aan

Een topman van de Taliban in Pakistan, Baitullah Mehsud, heeft zijn strijders opgeroepen alle aanvallen in Pakistan te staken. Hij deed dit nadat de Pakistaanse overheid vredesbesprekingen met hem was begonnen. Dat heeft een overheidsfunctionaris donderdag gemeld.

ANP en REUTERS

In het tribale grensgebied met Afghanistan, in Zuid-Waziristan, zijn pamfletten verspreid met het bevel van Mehsud. Iedereen die doorgaat met aanslagen, zal publiekelijk worden opgehangen, aldus het pamflet.

Het afgekondigde bestand volgt na de vrijlating maandag van de vooraanstaande Pakistaanse militant Maulana Sufi Mohammad. Dit wijst er mogelijk op dat een akkoord tussen de regering en Mehsud niet ver meer weg is. Het verdrag zou onder meer moeten leiden tot de uitwisseling van gevangenen en het vertrek van de strijdkrachten uit het stamgebied van Mehsud.

De nieuwe regering van Pakistan – met aan het roer de PPP partij van de in december vermoorde ex-premier Benazir Bhutto – heeft na haar verkiezing in februari beloofd vredesbesprekingen met militante groeperingen aan te gaan in de hoop een einde te maken aan het geweld waarbij sinds halverwege vorig jaar al honderden mensen zijn omgekomen.

Mehsud, die ook banden zou hebben met het terreurnetwerk Al Qaida, voert naar verluidt het bevel over twintigduizend strijders in de tribale gebieden in de grensregio met Afghanistan. Het gaat om een samenvoeging van verscheidene militante groeperingen.

Ironisch genoeg is Mehsud volgens de autoriteiten ook de hoofdverantwoordelijke voor de moord op politica Benazir Bhutto.

Critici, waaronder Amerikaanse commandanten, stellen dat een vredesverdrag militante groepen alleen maar de kans geeft zich te hergroeperen en hun aanvallen in Afghanistan te intensiveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden