Taliban bereid voedselblokkade van Bamyan op te heffen

De fundamentalistische Taliban-strijders hebben toegezegd dat zij een voedselkonvooi van de Verenigde Naties zullen doorlaten voor de provincie Bamyan in centraal Afghanistan....

AP; REUTER

AP, Reuter

KABUL/BAMYAN

'Dit is buitengewoon goed nieuws', zei Bronek Szynalski, VN-coördinator voor Afghanistan, maandag. De Taliban willen de blokkade opheffen als de VN verzekeren dat de hulpgoederen niet in handen komen van oppositionele milities.

De VN hebben een brief ontvangen van mullah Mohammed Hassan, de Taliban-heerser in de provincie Kandahar, waarin hij zegt dat de Taliban erkennen dat 'de VN proberen de armen en behoeftigen te helpen'. De VN worden uitgenodigd naar Kandahar te komen om te bespreken hoe het voedsel de hongerenden kan bereiken zonder in vijandige handen te vallen.

Als de besprekingen vandaag goed aflopen, zal het Wereldvoedselprogramma (WFP) onmiddellijk vrachtwagens met honderden tonnen graan vanuit Peshawar in Pakistan naar Bamyan sturen. Hulpverleners dringen aan op spoed, omdat de eerste sneeuw al valt op de aanvoerroutes. In de winter zijn de bergpassen onbegaanbaar.

De VN en de Taliban zijn het zondag eens geworden over een plan om een einde te maken aan de teelt van papaver. De helft van het heroïneaanbod in de wereld komt uit Afghanistan. De overeenkomst werd gesloten tussen Pino Arlacchi van de VN en de Taliban, die 80 procent van Afghanistan beheersen. Het zou vijf jaar duren en honderden miljoenen dollars kosten om het plan uit te voeren.

'De Taliban zijn bereid volgend jaar de hele papavercultuur te vernietigen', zei Arlacchi. 'Dat had ik niet verwacht. Ik moest zeggen dat wij nog niet klaar zijn. De VN en de internationale gemeenschap zijn nog niet klaar om voor de noodzakelijke alternatieve economische ontwikkeling te zorgen - irrigatie, wegen, bemesting en dergelijke.'

Er is nu gekozen voor een meer geleidelijke aanpak, zodat de VN de benodigde financiën kunnen vergaren en de Taliban kunnen laten zien dat zij het menen.

Drugsinspecteurs van de VN krijgen vrije toegang tot de Taliban-gebieden. Zij mogen alle laboratoria waar opium wordt omgezet in heroïne vernietigen. 'Wij zijn moslims en wij zijn tegen elke vorm van drugshandel', zei mullah Mohammed Hassan van Kandahar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden