Taliban bereid macht te delen in Afghanistan

De streng-islamitische Taliban, die 90 procent van Afghanistan in handen hebben, zijn bereid de macht te delen met de alliantie van gewapende verzetsgroepen in het noorden....

Volgens de Verenigde Naties zijn beide partijen overeengekomen dat ze zullen samenwerken in de regering, de volksvertegenwoordiging en de rechterlijke macht. Als gebaar van goede wil zullen ze elk zo snel mogelijk twintig gevangenen vrijlaten. Ze zullen hun overleg voortzetten om de gemaakte afspraken nader in te vullen en andere problemen op te lossen.

Het nieuws is met vreugde begroet in Pakistan - waar de Taliban zijn opgericht in Afghaanse vluchtelingenkampen - en in Iran - het shi'itische buurland dat de sunnitische Taliban als een gevaar beschouwt. Maar in de Afghaanse hoofdstad werd het nieuws met enige scepsis aangehoord. 'De mensen smachten naar vrede zoals een man in de woestijn naar water smacht - maar we zijn er nog niet zo zeker van', zei een winkelier in Kabul.

De noordelijke alliantie, die wordt geleid door oud-minister van Defensie Ahmed Shah Massood, bestaat uit een aantal legertjes van krijgsheren die elkaar in wisselende bondgenootschappen naar het leven hebben gestaan. Krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, die in 1992 regeringsleider werd, heeft Kabul vervolgens vier jaar lang gebombardeerd omdat hij de andere krijgsheren niet in zijn regering duldde.

Het overleg tussen de Taliban, die Kabul in 1996 veroverden, en de noordelijke alliantie is vorige maand in Turkmenistan ingeluid met een principe-akkoord over een staakt-het-vuren. Eén van de problemen die moeten worden opgelost, is dat er niettemin nog steeds wordt gevochten.

De Taliban hebben de bevolking strikte leefregels opgelegd. Vrouwen zijn onderworpen aan strenge kledingvoorschriften en mogen niet naar school of buitenshuis werken; mannen moeten hun baard laten staan; muziek en andere vormen van amusement zijn verboden.

Daarmee hebben de Taliban zich ook in het buitenland ongeliefd gemaakt. De VN hebben Afghanistan zeven maanden geboycot. Maar er is veel buitenlandse hulp nodig om het door oorlog verwoeste Afghanistan op te bouwen. Wellicht dat de Taliban daarom nu willen gaan samenwerken met hun tegenstanders .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden