Taliban beraadslagen over lot Zuid-Koreanen

De Hoge Raad van de Taliban beraadslaagt over het lot van 22 ontvoerde Zuid-Koreanen, nu de Afghaanse regering twee ultimatums van de radicale koranstudenten heeft laten verstrijken. Dit heeft een Talibanwoordvoerder maandag laten weten...

De Taliban dreigden zondag een of meer gijzelaars te zullen doden als 23 Taliban-gevangenen niet voor maandag 12.00 uur zijn vrijgelaten. Een eerder ultimatum liep maandag af op 9.30 (Nederlandse tijd).

Twee dagen extra
De Afghaanse autoriteiten hebben de Taliban gevraagd hun twee dagen extra de tijd te geven voor onderhandelingen over de vrijlating van 22 Zuid-Koreaanse gijzelaars. Dat heeft de gouverneur van de provincie Ghazni, waar de Zuid-Koreanen op 19 juli werden ontvoerd, maandag gezegd.

Gouverneur Marajudin Pathan zei dat de autoriteiten met de Taliban hadden gesproken nadat die het nieuwe ultimatum hadden gesteld. ‘Gelukkig hebben zij ons verzoek niet meteen verworpen, maar gezegd dat zij met hun leiders moeten overleggen’, zei hij.

Schandelijk
De Afghaanse president Hamid Karzai liet zich zondag voor het eerst in het openbaar uit over de ontvoering van de Zuid-Koreanen. Hij noemde de ontvoering schandelijk en sprak vooral zijn veroordeling uit over het feit dat er achttien vrouwen worden gegijzeld.

Het gijzelen van vrouwen is on-islamitisch, aldus Karzai. De president zei tegen de Zuid-Koreaanse gezant Baek Jong-chun dat zijn regering er alles aan doet om de gijzelaars vrij te krijgen.

Taliban-woordvoerder Ahmadi zei dat de regering een lijst met de namen van 23 gedetineerden is overhandigd die in ruil voor de gijzelaars in vrijheid moeten worden gesteld. Hij dreigde dat de gijzelaars een voor een of allemaal tegelijk zouden worden vermoord als niet voor maandag 09.30 uur Nederlandse tijd aan de eis tegemoet wordt gekomen.

Ahmadi zei dat de gijzelaars zijn opgesplitst in kleine groepjes en op verschillende locaties worden vastgehouden. Hij zei ook dat sommige gijzelaars er slecht aan toe zijn.

De afgelopen week stelden de Taliban verscheidene malen een ultimatum zonder uitvoering aan hun dreigementen te geven. Wel werd de leider van de groep, een protestants kerkgenootschap dat in Afghanistan vrijwilligerswerk verricht, om het leven gebracht.

De Afghaanse nationale raad van geestelijken gaf zondag een verklaring uit waarin het doden van vrouwen, kinderen en bejaarden wordt veroordeeld als zijnde in strijd met de islam en de Afghaanse tradities.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden