Talansky zet Dauphiné naar z'n hand, mentale tik Froome
AMSTERDAM - Als de winnaar van de Tour de France wordt gemaakt in het Critérium du Dauphiné - en de afgelopen jaren was dat zo - , dan luidt zijn naam Andrew Talansky. Terwijl de favorieten Froome en Contador elkaar in de houdgreep hielden, greep de Amerikaan zondag zijn kans in de generale repetitie.
Na een onvoorspelbare wielerweek in de Franse Alpen met voortdurend wisselende kansen staat één ding vast: de Ronde van Frankrijk wordt een ongewisse onderneming. In de laatste twee afleveringen van de Dauphiné stelden Bradley Wiggins en Christopher Froome ondubbelzinnig hun kandidatuur voor de Tour.
Ook dit jaar leek Froome, de laatste Tourwinnaar, zijn meesterproef in perfectie uit te voeren. In het openingsweekeinde ontpopte de 29-jarige Engelsman zich tot heer en meester. Geen vuiltje aan de lucht, tot in de finale van de etappe op vrijdag.
In een afdaling schoof de kopman van Sky onderuit. Hij kon zijn weg wel vervolgen en zijn leiderstrui veiligstellen, maar een dag later bleek de schade dieper te zitten dan de schaafwonden deden vermoeden. In de voorlaatste etappe, met aankomst bergop, betrapte Alberto Contador hem op een zwak moment. Froome beschreef dat later als de naweeën van die val.
Daarmee had Contador , die de klassementsleider tot dan op de voet volgde, de rollen omgedraaid. Tussen die twee leek het dus ook te gaan in het slotakkoord van zondag. Maar het werd dat spreekwoordelijke gevecht van die twee honden en dat been.
De derde hond in kwestie luisterde naar de naam van Andrew Talansky, maar dat had ook Jürgen Van den Broeck kunnen zijn, of Romain Bardet, of Vincenzo Nibali, of heel misschien zelfs wel Wilco Kelderman. De eerste drie voelden in elk geval het best aan wat er nog mogelijk was in de slotrit. Ze kozen voor een vroege, ongetwijfeld georganiseerde aanval en werden daarbij geassisteerd door ploeggenoten.
Geletruidrager Contador liet het aanvankelijk op zijn beloop. De Spanjaard was niet naar Frankrijk gekomen met een ploeg die de koers onder controle zou kunnen houden. Hij liet het initiatief voor een tegenaanval aan zijn Britse tegenstrever, die zich wel omringd wist door gelouterde getrouwen. Maar de kopman schoot tekort, veel ernstiger nog dan zaterdag.
Op ruim 20 kilometer voor de eindstreep besloot Contador in zijn eentje de meubels te redden. Met name Geraint Thomas probeerde Froome weer in het spoor te krijgen, maar het ging hem duidelijk te snel. Uiteindelijk kwam Chris Froome binnen met een achterstand van ruim vijf minuten op ritwinnaar Mikel Nieve, ook een ploeggenoot in betere doen.
Wat zich voor hem ontrolde, was misschien wel de spannendste koers van het seizoen. Nog voor Contador was Nibali er al vandoor gegaan met in zijn wiel Wilco Kelderman. De jonge kopman van Belkin leek zijn kansen op de eindzege een dag eerder te hebben verspeeld, maar in de slotrit was alles opeens weer mogelijk.
Met een afdaling en de slotklim naar Courchevel voor de wielen had Talansky de beste papieren. Hij wist zich in de kopgroep bovendien gesteund door een ijzersterk rijdende Ryder Hesjedal. De opmars van Alberto Contador was opzienbarend. Elke tien meter vloog er wel een seconde af. Voor hem kwamen ook Kelderman en Nibali dichterbij.
Maar ze bleken hun kruit al ruim voor de finish te hebben verschoten. Kelderman kon nog enigszins in het spoor van de eersten eindigen en daarmee zijn vierde plaats in het klassement veilig stellen. 'Net naast het podium, voor de rest ben ik superblij.'
Vincenzo Nibali, toch ook altijd nog beschouwd als Tourfavoriet, werd nog ingehaald door Contador, die in elk geval na deze Dauphiné het gevoel heeft in vorm te zijn. 'Wat ik vandaag heb gedaan, is meer waard dan een overwinning.'
Chris Froome duikelde door zijn ruime achterstand op de anderen zelfs buiten de top-10. De druiven zullen zuur zijn in het kamp van Sky. Met de vorm lijkt niets mis, maar mentaal lijkt Froome een tik te hebben gehad.
Eerder in de Dauphiné ontstond er commotie rond het gebruik van een inhaler tijdens de koers. Chris Froome zei dat astma hem daartoe noodzaakte en vooralsnog is het nog geen kwestie die hem werkelijk raakt. Goed voor de gemoedsrust is het evenmin.
undefined
Westra verrassende winnaar van koninginnenrit
Lieuwe Westra heeft zaterdag de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Nederlander van Astana achterhaalde in de laatste 100 meter van de slotklim de Russische koplopers Joeri Trofimov en Jegor Silin van Katoesja.
In de 99,4 kilometer lange rit over vijf cols, waarvan twee van de buitencategorie, ging lange tijd een grote kopgroep aan de leiding. Op 25 kilometer van de finish waren er nog twaalf man over, onder wie Westra en Lars Boom.
Tijdens de etappe reed Westra enige tijd virtueel in de gele trui, maar uiteindelijk klom hij in het algemeen klassement niet hoger dan de tiende plaats, op 4.04 minuten van Contador. Een dag later zakte hij naar de twintigste plek.
Tom Dumoulin eindigde zaterdag als tweede in de openingsrit van de Ronde van Zwitserland. De Nederlander van Giant-Shimano finishte in de 9,4 kilometer lange tijdrit bij Bellinzona 6 seconden achter winnaar en wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. Ook de Nederlanders Bauke Mollema (5) en Tom-Jelte Slagter (6) eindigden in de top-10. De rit van zondag was een prooi voor de Australiër Cameron Meyer, die de snelste was van een kopgroep van drie man.
undefined