'TAK, TAK, TAK, TAK, TAK, TAK DIE HEP DE NIEGES'

Als iemand een fles met vloeistof uit z'n handen laat vallen op een granieten vloer, zodat de scherven meters in het rondvliegen en de vloeistof tot hoog op de muren spat, als dat gebeurt en er wordt gereageerd met: 'Welja, leg daar maar neer', dan is dat een zogenaamd ongelukken-understatement....

KEES LOS

Bij een foto van de afrit van de Nieuwe Amstelbrug, waarop onder meer zes omvergereden paaltjes zijn te zien (een lange vrachtauto nam de bocht te krap), staat bijvoorbeeld 'Tak, tak, tak, tak, tak, tak'. En wordt er getoond hoe ooit in het plaveisel van de Kattenburgerbrug gaten zijn gevallen, dan begint het bijschrift met: 'Weet ik veel, weet ik weinig'. Voorts bijvoorbeeld nog: 'Je hebt een scheur in je brug' (pijler van Kamperbrug scheurt); 'Mag het ietsje minder zijn' (boot verliest lading onder Reesluis); 'Die hep de nieges'(oude Nieuwe Amstelbrug vertoont kuren); 'Er moet een stukkie van de brug af' (Wiegbrug, door warmte uitgezet, wordt ingekort).

De understatements verlenen Doorvaart gestremd het karakter van een stoere-jongensboek. Het wordt nog versterkt doordat allerlei cijfermatige wetenswaardigheden en verfijnde technische bijzonderheden worden verstrekt. Amsterdam heeft 1400 bruggen en viaducten en die hadden in het jaar 1994 te kampen met vijfhonderd incidenten, variërend van storingen tot calamiteiten. Zestig auto's raakten in hetzelfde jaar te water. En bij die zes paaltjes bij de Nieuwe Amstelbrug wordt nog als aanvullende informatie gegeven dat er in Amsterdam in totaal zestigduizend staan, waarvan er per jaar negenduizend worden omgereden of verdwijnen.

Bij een foto van een slagboom van de Berlagebrug die is aangereden ('Een slagboom betekent ho'), staat onder meer te lezen dat dit gemiddeld eens per maand ergens op een Amsterdamse brug voorkomt, in het bijzonder in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, 'waarbij men met een slok te veel op, van alles ziet, behalve de slagboom van een brug'.

Daarnaast is er in Doorvaart gestremd warme belangstelling voor het technische detail. Bij een tramwagen van lijn 4 die in 1950 het water terecht was gekomen, wordt gemeld dat het hier een 'lage AEG'er' betreft die in de jaren 1913 en 1914 door Werkspoor werd gebouwd. Op een foto waarop te zien is hoe brug nummer 303 wordt vernieuwd (1955), is ook een slee van een auto te zien: 'Model Packard Caribbean, een cabriolet (model 1955?)'. Ook zien we hoe een bestelwagen de leuning van een brug heeft afgereden (bijschrift: 'Zoekt u wat?'). In het water van de Keizersgracht kijkt een agent toe vanaf een bootje. 'De barkas RP 69 (ex Gem. Politie Amsterdam, bouwjaar 1924, De Vries Lentsch, Dieselmotor Kromhout Gardner 3 LS) van de Rijkspolitie te Water verleent assistentie.'

Kees Los

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden