Taizébroeders van Rotterdam weer naar Taizé

ROTTERDAM - De broeders van Taizé keren zaterdag weer terug naar hun broedergemeenschap in Frankrijk. Met een ochtenddienst in de verschillende gastkerken in en rondom Rotterdam sloten ze op Nieuwjaarsdag de Taizébijeenkomst af waar in totaal dertigduizend jongeren van zeventig verschillende nationaliteiten op afkwamen.

ANP
30.000 jongeren steken vrijdag tegelijkertijd een kaarsje aan in het Sportpaleis in de Ahoy in Rotterdam. Beeld anp
30.000 jongeren steken vrijdag tegelijkertijd een kaarsje aan in het Sportpaleis in de Ahoy in Rotterdam.Beeld anp

De bijeenkomst van de broeders van Taizé duurde in totaal vijf dagen. De gezamenlijke samenkomsten waren afgelopen week in Ahoy. Op oudejaarsavond hielden de duizenden jongeren een brandend kaarsje vast tijdens de gebedsviering in het Sportpaleis, een van de hallen van Ahoy.

'De broeders waren enorm enthousiast. Het is veel mooier geweest dan ze van tevoren hadden gedacht', zei een woordvoerder namens de broeders.

Spirituele happening
Bijna tienduizend gastgezinnen in en rondom Rotterdam hebben de katholieke, protestantse of oosters-orthodoxe jongeren afgelopen weken opgevangen. Ruim 150 gastkerken in en rondom Rotterdam werkten ook mee aan de grote spirituele happening.

De bijeenkomst van de broeders van Taizé is het grootste meerdaagse christelijke jongerenevenement ooit gehouden in ons land. Volgend jaar is de bijeenkomst in Berlijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb bezocht de broeders van Taizé en de jongeren donderdag.

Daarnaast waren bisschop Ad van Luyn van het bisdom Rotterdam en de secretaris-generaal van de Protestantse Kerken in Nederland Arjan Plaisier afgelopen week bij de gebedsvieringen aanwezig.

De jongeren keren zaterdagmiddag in toerbussen terug naar hun land, zoals Polen, Rusland, Litouwen en Italië. Bij de Taizébijeenkomst waren ook ongeveer tienduizend Nederlandse jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden