Taiwanezen dol op spelletje zeeslag Taiwan in greep van Chinese dreiging

Het computerspelletje heet 'De slag in de Straat van Taiwan' en het is een bestseller op de Kwang Hwa elektronicamarkt in het centrum van Taipei....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

TAIPEI

Liens klanten lachen verlegen bij de vraag of het spelletje binnenkort realiteit wordt. 'De communisten durven ons niet aan te vallen, want ze weten dat ons leger sterk is', zegt een jonge vrouw. Slechts weinigen knikken instemmend. Een invasie lijkt onwaarschijnlijk, maar er bestaat enige angst voor 'incidenten'.

De stroom dreigementen uit Peking heeft Taiwan in de greep. Berichten over invasieplannen werden zo serieus genomen dat de regering-Clinton China deze week waarschuwde dat ze vrede wil voor Taiwan.

Met een nieuwe grote militaire oefening op de kust tegenover het rebelse eiland wil China voorkomen dat Taiwan zijn economische succes omzet in grotere onafhankelijkheid. Een uiting van die groeiende zelfstandigheid zijn volgens Peking de eerste vrije presidentsverkiezingen die Taiwan op 23 maart houdt.

De Amerikaanse afgevaardigde Dana Rohrabacher, ooit speechwriter van president Reagan, is op bezoek en roept dat de VS Taiwan militair te hulp zullen schieten. Het in hoofdstad Taipei uitvoerig becommentarieerde taalgebruik van de Amerikaanse regering is minder helder. De VS vertrouwen erop dat China Taiwan niet zal aanvallen, maar waarschuwen voor 'ernstige gevolgen' mocht China dit wel doen.

De Taiwanese tv-zenders tonen beelden van de vorige militaire oefeningen van de Chinezen, in november. De beelden worden afgewisseld met shots van de campagne voerende president Lee Teng-hui, die vanuit het zuiden van het land zijn volk geruststelt: 'Wij gaan geen oorlog voeren met het Chinese vasteland en ik zal evenmin de zogeheten Taiwanese onafhankelijkheid najagen.'

'Het is allemaal psychologische oorlogsvoering', meent Parris Chang, parlementslid voor de Democratische Progressieve Partij, de grootste oppositiepartij in Taiwan.

Tot voor kort streefde Changs partij onafhankelijkheid na, maar sinds de Chinese bedreigingen is dit ideaal afgezwakt. Chang citeert de wijsgeer Sun Tzu die drieduizend jaar geleden al schreef dat de vijand het beste verslagen kan worden zonder gevechtshandelingen. Hij vertolkt de wijdverbreide mening dat het niet in China's belang is om Taiwan aan te vallen. De hele regio wordt erdoor gedestabiliseerd en alle economische verworvenheden worden op het spel gezet.

Maar Chang sluit niet uit dat 'niet-rationele elementen de overhand kunnen krijgen in de machtsstrijd om opvolging van de zieke, 91-jarige Deng Xiaoping'.

Nu weer is Taipei ongerust over het bericht in een Hongkongse krant dat president Jiang Zemin houwdegens in zijn leger tracht af te houden van een invasie. Door het gebrek aan openheid leidt ieder gerucht over Chinese plannen tot grote opwinding. Sinds juni vorig jaar, het begin van de Chinese intimidatiecampagne, heeft de beursindex van Taipei 35 procent van zijn waarde verloren.

De beurscommissie is zo doodziek van paniekzaaiers dat ze begin deze week plaatselijke media verbood onbevestigde berichten over te nemen. Het was de reactie op het nieuws in het Hongkongse dagblad Sing Tao dat eind deze week 400 duizend Chinese militairen een maand lang gaan oefenen.

Maar Taipei's financiële wereld betwijfelt of slecht nieuws buiten de deur kan worden gehouden. Met de vele open computerlijnen wordt het een zware technische kluif om spectaculaire geruchten uit Hongkong of Tokyo aan de grens tegen te houden.

Woordvoerder Liao Fong-te van de regerende Kwo Min Tang (KMT) is bang voor somberheid over de economie, die minder groeit dan voorheen. Hij hoopt dat een klinkende overwining van Lee het volk zal verenigen.

Als China's intimidatie tegen Lee is bedoeld, heeft die niet het beoogde effect. De president ligt in de peilingen ver voor op zijn drie rivalen. Lee straalt de wilskracht uit die Taiwan nodig heeft in de zenuwenoorlog met China.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden