Taiwan zit in zijn maag met Chinese dissident

Een bezoek van de Chinese dissident Chen Guangcheng aan Taiwan heeft de Taiwanese president Ma Ying-jeou voor een dilemma geplaatst.

VAN ONZE VERSLAGGEVER COR SPEKSNIJDER

AMSTERDAM - Taiwan is trots op zijn vrije democratie en ontvangt met enige regelmaat critici van het bewind in Peking. Maar president Ma heeft het verbeteren van de betrekkingen met China tot speerpunt van zijn beleid gemaakt en de Chinezen blijken uiterst gevoelig voor uitlatingen van Chen. De blinde activist zorgde een jaar geleden voor een diplomatieke rel door naar de Amerikaanse ambassade in Peking te vluchten.

De Chinese regering gaf Chen enkele weken geleden al te verstaan dat hij zijn taal moest matigen tijdens zijn bezoek aan Taiwan, dat door Peking wordt beschouwd als Chinees grondgebied. Als Chinees staatsburger diende hij 'de waardigheid' van zijn land te beschermen.

Ma heeft besloten een ontmoeting met de dissident uit de weg te gaan. Chen zei te begrijpen waarom de president hem niet zal ontvangen. 'Dit is een goed voorbeeld van hoe een dictatuur een vrije samenleving bedreigt', aldus de dissident maandag op een persconferentie in Taipei.

Chen lijkt zich weinig aan te trekken van de Chinese waarschuwingen. Hij beschuldigde China ervan jaarlijks miljarden dollars uit te geven aan het controleren van dissidenten en activisten. Hij voorspelde dat het onderdrukken van dissidente geluiden en de minachting voor de mensenrechten China uiteindelijk zullen opbreken. De snel sterker wordende roep om vrijheid zal een einde maken aan het autoritaire bewind in Peking, aldus Chen.

Minder mededeelzaam werd hij toen journalisten hem vroegen naar zijn beschuldiging dat de Universiteit van New York (NYU) zich door Peking onder druk had laten zetten hem weg te sturen. 'Waarom blijven jullie vragen naar de NYU?', reageerde hij geprikkeld. 'Ik wacht een geschikter moment af om daarover te praten.'

Na zijn vertrek uit China had de New Yorkse universiteit hem een betrekking voor een jaar aangeboden. Toen aan de verbintenis een einde kwam, verweet Chen de universiteit ervan te zijn gezwicht voor druk uit Peking, hetgeen door de universiteit met klem is tegengesproken. De beschuldiging leidde ook tot verbazing bij academici met wie Chen heeft samengewerkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden