Taiwan zet als eerste land in Azië deur open voor homohuwelijk

Taiwan heeft woensdag als eerste land in het cultureel conservatieve Azië de deur opengezet voor het homohuwelijk. Het constitutioneel hof, het hoogste rechtscollege van het land, oordeelde woensdag dat stellen van hetzelfde geslacht wettelijk het recht moeten krijgen om te trouwen.

Ben van Raaij
Blijdschap bij demonstranten bij het parlementsgebouw: de Taiwanese regering legaliseert als eerste land in Azië het homohuwelijk. Beeld afp
Blijdschap bij demonstranten bij het parlementsgebouw: de Taiwanese regering legaliseert als eerste land in Azië het homohuwelijk.Beeld afp

Volgens het hof, officieel bekend als de Rechterlijke Yuan, is het bestaande Taiwanese huwelijksrecht strijdig met het recht op gelijke behandeling - en daarmee ongrondwettig. Het parlement (de Wetgevende Yuan) krijgt nu twee jaar de tijd om de wet aan te passen (met gelijke rechten voor homo's) danwel een nieuwe wet te maken (met aangepaste rechten). Als dat niet gebeurt, mogen homostellen huwen op basis van het vonnis van het hof.

De regerende Democratische Progressieve Partij van president Tsai Ing-wen, die vorig jaar met grote overmacht de verkiezingen won, heeft zich direct achter de uitspraak geschaard. Religieuze en conservatieve groeperingen demonstreerden afgelopen maanden herhaaldelijk massaal om in plaats van de rechtszaak een referendum over het homohuwelijk af te dwingen.

Religieuze en conservatieve groeperingen demonstreerden afgelopen maanden herhaaldelijk massaal om een referendum af te dwingen in plaats van een rechtszaak. Beeld epa
Religieuze en conservatieve groeperingen demonstreerden afgelopen maanden herhaaldelijk massaal om een referendum af te dwingen in plaats van een rechtszaak.Beeld epa

Homoseksuele, biseksuele en transgender-actievoerders in Taiwan voerden jarenlang campagne voor het wettelijk homohuwelijk. Feestvierende activisten gingen na de uitspraak in de hoofdstad Taipeh bij honderden de straat op. Ze zwaaiden bij het parlement met regenboogvlaggen en -paraplu's.

'Deze uitspraak maakt me zo gelukkig', zei Chi Chia-wei, een veteraan van de homobeweging die het verzoekschrift had ingediend dat ten grondslag lag aan de zaak bij het constitutioneel hof. 'Dit is een duidelijke overwinning voor gelijke rechten in het huwelijk en een overwinning voor iedereen', liet Victoria Hsu, leider van Chi's advocatenteam, aan persbureau Reuters weten.

Baken van tolerantie in Azië

Het oordeel in Taiwan, dat met zijn jaarlijkse gayparade (de grootste van Azië), toch al een baken van tolerantie is, contrasteert met ontwikkelingen elders in de regio. In Zuid-Korea werd woensdag een legerofficier tot voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld vanwege homoseks met een medemilitair.

In het streng-islamitische Atjeh in Indonesië kregen dinsdag twee mannen publiekelijk tientallen stokslagen omdat ze samen seks hadden gehad. Een dag eerder werden in Jakarta 141 mannen gearresteerd bij een politie-inval in een homoclub. Dat gebeurde vrijdag ook in Dhaka in Bangladesh. Daar pakten antiterreureenheden 27 mannen op die een besloten feest hielden.

Ook in landen als Maleisië en Pakistan worden homo's vervolgd.

In andere landen als Indonesië, Pakistan en Zuid-Korea worden homo's nog steeds vervolgd. Beeld epa
In andere landen als Indonesië, Pakistan en Zuid-Korea worden homo's nog steeds vervolgd.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden