Taiwan verliest alsnog greep op SARS-virus

Een groot aantal nieuwe infectiegevallen heeft het gejuich over de bedwinging van de SARS-epidemie in Taiwan doen verstommen. In China lijkt SARS op de terugtocht en keert het normale leven terug, maar de autoriteiten waarschuwen de waakzaamheid niet te laten verslappen...

Van onze correspondent Jan van der Putten

De tientallen nieuwe infectiegevallen in de Canadese stad Toronto, waar SARS bijna een maand na haar officiële uitroeiing weer de kop heeft opgestoken, bewijzen dat te vroeg juichen fataal kan zijn. Hongkong en de Chinese provincie Guangdong vieren feest over de intrekking van het negatieve reisadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgelopen vrijdag. Maar in Hongkong hebben sindsdien toch weer twee mensen het virus opgelopen.

In Taiwan kraaiden de autoriteiten zaterdag victorie omdat er slechts tien nieuwe zieken waren, een stuk minder dan de 65 van donderdag en de 55 van vrijdag. Maar zondag kwamen er twaalf doden en 22 besmetten bij, en maandag kregen nog eens vijftien mensen SARS-symptomen.

De chef volksgezondheid van de hoofdstad Taipei is afgetreden, de derde gezagsdrager in de gezondheidssector die vanwege SARS zijn baan heeft verloren. Taiwan telt nu 72 doden en 585 infectiegevallen.

Ook in China doet men alsof het gevaar al is geweken. Mondmaskers zijn al bijna uit het straatbeeld verdwenen. Inderdaad vertoont volgens de officiële opgaven - die niet iedereen gelooft - het aantal nieuwe besmettingen een dalende lijn, met gisteren slechts acht gevallen.

Hongkongse geleerden hebben dieren onderzocht van een beestenmarkt in de naburige stad Shenzhen in de provincie Guangdong, waar SARS in november vorig jaar is begonnen. Een das bleek antistoffen tegen SARS in zijn bloed te hebben. Zes gezonde sluipkatten en een wasbeer bleken dragers van het virus.

De sluipkat, ook civetkat genoemd, is een beschermde, met uitsterven bedreigde diersoort. De illegale handel bloeit echter omdat zijn vlees geldt als een lekkernij. De politie heeft de jacht op de handelaars geopend. Hongkong heeft de import van sluipkattenvlees verboden. De gezondheidsdienst van Guangdong is uitgerukt om de dierenmarkten, ware virale tijdbommen, te desinfecteren.

De WHO vindt de ontdekking over de sluipkatten belangrijk, maar acht het lang niet zeker dat het roofdiertje de epidemie veroorzaakt heeft. Misschien is het besmet door ratten, muizen of andere prooien, of door mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden