nieuws gelijke rechten

Taiwan laat ‘wereld zien dat liefde overwint’ en legaliseert als eerste land in Azië het homohuwelijk

Taiwan heeft vrijdag als eerste land in Azië het homohuwelijk gelegaliseerd. Voorstanders huilden en juichten in de stromende regen voor het parlementsgebouw, nadat de wet was aangenomen met 66 tegen 27 stemmen . 

De oppositie, en kerkelijke- en conservatieve groeperingen die eerder volop actie tegen het wetsvoorstel voerden, reageerden echter boos. Een meerderheid van de bevolking oordeelde in 2018 nog na een volksraadpleging dat het enige wettelijke huwelijk dat tussen een man en vrouw is.

‘De wil van zo’n zeven miljoen kiezers wordt vertrapt’, aldus de conservatieve organisatie Coalition for the Happiness of Our Next Generation. ‘Het publiek zal massaal terugslaan in 2020.’ Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen, die op een nederlaag kunnen uitlopen voor president Tsai Ing-wen en haar progressieve DPP-partij. 

Als de president de wet tekent, krijgen echtparen van hetzelfde geslacht dezelfde wettelijke bescherming als heterostellen. Zo kunnen ze vanaf nu profiteren van de belastingvoordelen en kinderbijslagregels die gelden voor gezinnen. Het is echter nog onduidelijk of ze op andere terreinen zoals adoptie, ook dezelfde rechten zullen krijgen. Het parlement moet dit nog bepalen.

Nederland was in 2001 het eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde. Behalve in Taiwan, dat geen lid is van de VN, is het homohuwelijk nu wettelijk toegestaan in 26 van de lidstaten van de VN. 

Aanhangers van het homohuwelijk poseren eind vorig jaar voor een trouwadvertentie in de zuidelijk stad Kaohsiung, nadat de Taiwanese bevolking in een referendum het homohuwelijk had afgewezen. Beeld REUTERS

Geschiedenis geschreven

De hoogste Taiwanese rechter had in 2017 al bepaald dat op basis van de Grondwet homohuwelijken gesloten mochten worden. Het parlement kreeg toen tot 24 mei om dit wettelijk mogelijk te maken. De lhbti-gemeenschap in Taiwan, die zich al jaren sterk maakte voor de wet, is een van de actiefste in Azië. Dit blijkt onder andere elk jaar weer tijdens de Gay Pride in Taipei, die de grootste van de regio is.

Voor de stemming riep president Tsai de parlementariërs nog op om geschiedenis te schrijven in Azië. ‘Vandaag hebben wij de kans om de wereld te laten zien dat progressieve waarden wortel kunnen schieten in een Oost-Aziatische samenleving’, aldus de president op Twitter. ‘Vandaag kunnen wij de wereld laten zien dat liefde overwint.’ Tsai pleitte tijdens de presidentsverkiezingen van drie jaar geleden al voor huwelijksgelijkheid.

Tsai en haar DPP moeten echter vrezen voor het oordeel van de kiezers in januari als ze in januari een nieuwe president moeten kiezen. De DPP speelt al sinds de jaren negentig een belangrijke rol bij het toekennen van dezelfde rechten aan de homogemeenschap in Taiwan. ‘Hoe kunnen wij het resultaat van het referendum negeren’, betoogde parlementslid John Wu van de oppositionele Kwomintang. 

‘De actie van Taiwan moet een belangrijke boodschap en een startsein zijn’, aldus Phil Robertson van Human Rights Watch. ‘Het moet het begin zijn van een grotere beweging in heel Azië voor gelijkheid van lgbtq’ers. Geen excuses meer.’

In de uren nadat het parlement het homohuwelijk had goedgekeurd, meldden zich zo'n driehonderd homostellen aan bij de gemeente om te trouwen. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden