Taiwan kan China nu ook vanuit zee treffen

Taiwan kan nu dankzij twee Nederlandse onderzeeboten ook belangrijke doelen langs de Chinese kust treffen vanuit zee. De marine is begonnen met het bewapenen van de Nederlandse Zwaardvisklasse-onderzeeërs met de hypermoderne Amerikaanse Harpoon-raket.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - Met de nieuwe bewapening kan Taipeh vanuit zee onder andere doelen in de haven van Shanghai treffen, evenals nucleaire onderzeeërs bij de geheime marinebasis Yulin op het eiland Hainan. De raketten kunnen ook de Chinese invasieplannen voor Taiwan flink in de war schoppen.

Taiwan wachtte al sinds 2008 op de kruisraketten, nadat de regering-Bush akkoord was gegaan met de leverantie. Het ministerie van Defensie in Taipeh heeft het parlement laten weten dat de VS in de loop van 2013 zijn begonnen met het leveren van de eerste Harpoons. In 2016 moet Taiwan beschikken over alle 32 Harpoons die een bereik hebben van zo'n 125 kilometer.

Met de nieuwe bewapening vormen de Zwaardvis-onderzeeboten, ruim een kwart eeuw na de Nederlandse levering, voor het eerst een geduchte bedreiging voor Peking. De Hai Lung ('Zeedraak') en de Hai Hu ('Zeetijger') waren tot 2013 slechts bewapend met torpedo's met een relatief kort bereik. Met elk tien Harpoon Block II-raketten, de modernste versie, kunnen de onderzeeboten nu zowel doelen op zee als op het Chinese vasteland vernieitigen.

Het kabinet-Lubbers leverde de twee onderzeeërs, gebouwd door de Rotterdamse werf Wilton-Fijenoord, in 1986 en 1987 aan de Taiwanese marine. Deze omstreden verkoop leidde toen tot een hoogoplopend diplomatiek conflict tussen Den Haag en Peking. Vervolgorders in de jaren negentig gingen niet door omdat Nederland had besloten geen wapens meer te leveren aan Taiwan. China beschouwt het eiland al sinds 1949 als een afvallige provincie.

In 2001 kwamen de Nederlandse dieselonderzeeërs opnieuw in beeld. De VS, de grootste wapenleverancier van Taiwan, beloofden Taipeh toen acht onderzeeboten te leveren. Omdat de VS alleen nucleaire onderzeeboten bouwden, bekeek Washington serieus of de 'Zeedraak' gebouwd kon worden op een Amerikaanse marinewerf.

In beeld was ook het ontwerp van de Moray van RDM, Nederlands meest geavanceerde maar nooit gebouwde onderzeeër. 'De Zwaardvis-klasse is een van de beste in de wereld', zei de Taiwanese commandant Li Chao-peng toen enthousiast na een duiktocht met een van zijn 'Nederlandse' onderzeeërs. 'Ze zijn superieur aan de meeste onderzeeboten die China nu heeft.' Behalve de 'Zeedraak' en de 'Zeetijger' heeft Taipeh nog twee stokoude onderzeeboten die voor training worden gebruikt.

Taiwan beschikt al jaren over een ruim arsenaal aan antischipraketten om een Chinese invasie vanuit zee te voorkomen. Zo heeft het Harpoons die vanuit de lucht door F-16's en vanaf fregatten afgevuurd kunnen worden om Chinese schepen te vernietigen. Met de Harpoons op de onderzeeboten kan Taipeh nu echter Chinese doelen ongezien, op een grotere afstand en met veel meer vuurkracht bestoken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden