Taiwan haalt portret dictator van de muur

Taiwan haalt zijn dictatoriale aartsvader van de muur. De portretten van Chiang Kai-shek en zijn zoon, ex-president Chiang Ching-kuo, moeten worden verwijderd van regeringskantoren, scholen en andere openbare plaatsen....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Op last van de regering moet deze symbolische breuk met Taiwans dictatoriale verleden per 1 juli een feit zijn. Alleen de portretten van de stichter van de Republiek China, Sun Yat-sen, en van de zittende president mogen blijven hangen.

Chiang Kai-shek, de opvolger van Sun Yat-sen als leider van de Nationalistische Partij Kwomintang, verloor in 1949 een lange burgeroorlog tegen de communisten van Mao Zedong. Hij week uit naar Taiwan, dat hij tot zijn dood in 1975 met ijzeren vuist regeerde. Zijn weduwe leeft nog steeds: ze is 103 en schilderes te New York.

In 1987 stierf Chiangs zoon en opvolger Chiang Ching-kuo. Daarmee kwam een eind aan het familiebewind en begon de overgang naar de democratie. In 2000 werd dit proces afgerond toen voor het eerst een kandidaat van de oppositie, Chen Shui-bian, tot president werd gekozen en de Kwomintang een oppositiepartij werd.

Tijdens Chiang Kai-sheks bewind was Taiwan vergeven van zijn portretten en standbeelden en was ongeveer alles naar hem vernoemd. Geleidelijk aan is die aanwezigheid verminderd, maar nog steeds niet verdwenen: zijn kop staat op sommige bankbiljetten, het vliegveld van Taipei draagt zijn naam, het tot zijn nagedachtenis opgerichte complex domineert het centrum van de hoofdstad en in de schoolboeken heet hij nog steeds een held.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden