Taïda Pasic komt, Karate Bob gaat

De LPF, de winnaar van 2002, verdween in 2006 uit de Kamerbanken. Wie verloor er nog meer, en wie zijn de winnaars?....

Van onze binnenlandredactie

WINNAARS

Pieter van Vollenhoven - Voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid

De grondlegger van de onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid beleefde met het rapport over de Schipholbrand zijn finest hour. Enkele uren na de presentatie van de vernietigende conclusies traden twee ministers (Dekker van Volkshuisvesting en Donner van Justitie) en een burgemeester af. De voormalige hofnar bereikte zelfs plaats 18 in de Volkskrant-ranglijst van tweehonderd invloedrijkste Nederlanders.

Geert Wilders - Leider Partij voor de Vrijheid

Zijn campagnebudget bestond uit ‘dubbeltjes en kwartjes’ omdat hij geen overheidssteun kreeg. Hij richtte zich op het deel van de bevolking dat de islam in Nederland – voorzichtig uitgedrukt – met argusogen bekijkt. Zei in een interview met de Volkskrant dat ‘de tsunami van de islamisering’ gestopt moest worden. Hoewel hij de populairste erfgenaam van Fortuyn was, zou hij volgens de peilingen niet verder komen dan vier tot zes zetels. Het werden er negen.

Taïda Pasic - Kosovaars scholiere

Nog geen half jaar nadat minister Verdonk alles in het werk had gesteld om de Kosovaarse scholiere het land uit te krijgen, liet de Immigratie- en Naturalisatiedienst in juli weten dat Pasic voldoet aan alle eisen om hier te mogen studeren.

De winkelier

Blijkt veel klantvriendelijker dan gedacht. Alleen de Duitse Ladenbesitzer blijkt sympathieker. De Fransman is het knorrigst, concludeerde het internationale bureau Grass Roots, dat in zes landen de vakkennis, hulpvaardigheid, efficiency en dienstverlening van winkelpersoneel heeft getest.

Sonja Bakker - Gewichtsconsulente

Verkocht met haar Bereik-je-ideale-gewicht-boeken meer exemplaren dan Dan Brown in Nederland. Gaf met haar Hollandse kost slanke-lijngoeroes als Michel Montignac en dr. Robert – low carb – Atkins het nakijken. Haar recepten bevatten opmerkelijk veel aardappelen met jus en ze verrijkte de taal met een nieuw woord: sonjabakkeren.

De huizenbezitter

Kan zijn knopen weer tellen nu de gekte op de huizenmarkt terug is. Gemiddeld steeg de prijs van zijn woning met 5 procent.

Rop Gonggrijp - Internetondernemer

Was er verantwoordelijk voor dat 24 gemeenten bij de Tweede Kamerverkiezingen moesten terugvallen op het rode potlood. De reden: de NewVote stemcomputer van fabrikant Sdu bleek onveilig. Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing beloofde nieuwe software en betere bewaking. Maar stemcomputers zijn nog steeds niet veilig, zegt Gonggrijp.

Het Naardermeer - Natuurmonument

Met tv-ploegen in de roeiboot en de boswachter voor de camera werd de dreigende aanleg van de tunnelsnelweg A6-A9 door dit natuurgebied met succes bestreden. Minister Peijs van Verkeer was vóór. ‘We praten de hele tijd over miertjes en piertjes, maar er zijn ook mensen’, zei ze in mei. Kort daarop valt het kabinet en wordt de aanleg van het traject controversieel verklaard. Als de VVD zich dan ook nog tegen de aanleg keert, lijkt het gedaan met de de nieuwe weg.

Jacques Huberts - Directeur NS Reizigers

Verantwoordelijk voor de nieuwe dienstregeling van de NS. Er gaat beslist iets mis, waarschuwde Huberts. Maar de invoering verliep zonder grote problemen.

Fort Pannerden - Krakers

De actievoerders die Fort Pannerden – een oud verdedigingsbolwerk op de splitsing van Rijn en Waal – sinds 2000 bezet hielden, werden in november door de politie verdreven. Enkele weken later bezetten ze het opnieuw en nu mogen ze blijven als beheerder.

Gerdi Verbeet - Voorzitter Tweede Kamer

Als uit het niets werd de PvdA-woordvoerster voor ouderen, sport en oorlogsgetroffenen, Kamervoorzitter. Van de drie kandidaten voor het voorzitterschap had Verbeet (PvdA) met afstand de minste ervaring en het minste gezag. Maar ze versloeg minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) en Kamp (VVD, Defensie).

Frits van Oostrom - Wetenschapper

Ontstak met zijn historische ‘vijftig vensters’ een nationale canonrage onder katholieken, steden, Friezen en wetenschappers. Van Oostrom veegde ook even de vloer aan met zijn opdrachtgever, minister Van der Hoeven van Onderwijs. Tijdens een debat over de misstanden in het onderwijs vergeleek hij haar met de koning uit Multatuli’s Max Havelaar: ‘De koning denkt dat alles in de koloniën prima voor elkaar is. Hij weet niet dat alleen het mooie naar boven wordt gecommuniceerd.’

Dieren - In de verdrukking

Hebben een poot in de politieke pap nu de Tweede Kamer sinds de verkiezingen een diervriendelijke meerderheid heeft. De Partij voor de Dieren, gesteund door een schare BN’ers, bezette uit het niets twee zetels, waarop aanvoerder Marianne Thieme prompt door de parlementaire pers tot Politiek Talent van 2006 werd verkozen.

Huurders

Even leek het er op dat plaatsvervangend minister Winsemius (VROM) in één debat voor elkaar kreeg wat zijn afgetreden voorganger Dekker niet lukte: de huurwet door de Kamer loodsen. En dan waren de huren vanaf 2010 vrijgegeven. De Senaat besliste anders en verklaarde de wet controversieel.

Lingo - TV-programma

Het woordspelletje bereikte de cultstatus toen zelfs premier Balkenende zich uitliet over het dreigende einde van het programma dat sinds 1989 wordt uitgezonden en dagelijks 700 duizend kijkers trekt. Het hielp. De TROS houdt het programma in de lucht.

VERLIEZERS

Wouter Bos - PvdA-leider

Leek kort na de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog de gedoodverfde premier. Stond toen in de peilingen op 61 Kamerzetels, kreeg er in november 33.

Dick Grijpink - Voormalig taxi-ondernemer

Werd na een slepend conflict met een groep taxichauffeurs door de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam ontheven van zijn taak als directeur van de Amsterdamse taxicentrale TCA. De Ondernemingskamer verweet het bestuur wanbeleid.

Bart-Jan Spruyt - Conservatief denker

Oud-directeur van de Edmund Burke Stichting, sloot zich aan bij Geert Wilders en verliet zijn nieuwe thuishaven na enkele maanden toen bleek dat Wilders andere ideeën had over de samenstelling van de partij. Spruyt wilde een verbond met Marco Pastors en Joost Eerdmans, Wilders was bang dat hij door het binnenhalen van fortuynistische elementen zijn eigen LPF-debacle zou creëren.

Slobodan Mitic - Servische oud-spion

‘Karate Bob’, die in 1973 bekendheid verwierf door in Amsterdam drie landgenoten te doden, moet na 33 jaar Nederland verlaten. De minister voor Vreemdelingenzaken weigerde in december zijn status als ongewenst vreemdeling op te heffen.

Pieter van Geel - Staatssecretaris voor Milieu

Haalde bakzeil met het slopen van de Otapan in Turkije. Het het asbestschip dobberde afgelopen zomer weken in de Griekse wateren omdat geen enkel land rond de Middellandse Zee bereid bleek het te slopen. Verder informeerde Van Geel de Kamer niet goed over een ander gifschip: de Probo Koala. Ook dreigde hij eindeloos met statiegeld op blikjes en flesjes om de verpakkingsindustrie te bewegen meer te doen aan het zwerfafval.

Bridget Maasland - TV-persoonlijkheid

Haar talkshow Het Land van Maas en Geel, aangekondigd als de opvolger van Barend & Van Dorp, werd door Talpa voortijdig van het scherm gehaald. Eerder sneuvelden het verbouwingsprogramma Je leven in de steigers en de nieuwsrubriek NSE. Werd wel uitgeroepen tot societyvrouw van het jaar.

De forens - In auto of trein

Gaat bij de invoering van de OV-chipkaart zo’n 10 procent meer betalen voor zijn reis, of staat, als hij besluit met de auto te gaan, voortdurend vast. Groot onderhoud en 80-kilometerzones verergeren zijn leed. Bovendien is de benzine nog nooit zo duur geweest.

Willem Holleeder - Crimineel

De ongrijpbaar geachte Heineken-ontvoerder werd eind januari gearresteerd wegens verdenking van afpersing van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra en enkele minder bekende vastgoedhandelaren. Ging in hongerstaking uit protest tegen het strenge regime in de EBI in Vught. Hij eiste zonder glazen scheidingswand te mogen spreken met zijn advocaat. De gevangenisdirectie kwam hem tegemoet, waarop Holleeder weer ging eten.

Marco Pastors - leider van EénNL

Was op de verkiezingsavond van 22 november teleurgesteld over de enige Kamerzetel die zijn partij leek te gaan halen. Even later bleken het er nul te worden.

Het Bonnefantenmuseum - Goudstikker

Moest 38 kunstwerken inleveren, nadat de staat in februari besloten had om 202 schilderijen terug te geven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar Jacques Goudstikker. Met het afstaan van de werken is het Maastrichtse museum de zwaarst gedupeerde van alle instellingen die Goudstikkers in hun collectie hadden.

D66 - Politieke partij

Na het mislukken van de beloofde bestuurlijke vernieuwing en het gedraai rond de missie naar het Afghaanse Uruzgan steunde de partij eind juni tijdens een nachtelijk spoeddebat een motie van afkeuring tegen minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken in de affaire rond de nationaliteit van het Kamerlid Hirsi Ali. Het kabinet valt, VVD en CDA gaan samen verder.

Nijmeegse Vierdaagse - Wandelevenement

Wordt op de eerste dag afgelast nadat twee deelnemers zijn overleden als gevolg van de hitte. Veertig wandelaars belandden in het ziekenhuis. Een commissie concludeerde later dat het evenement tekortschiet op het gebied van crisiscommunicatie. Ook de informatievoorziening op meteorologisch en medisch gebied moet beter.

Samir A. - Terrorist

Veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen. De Rotterdamse rechtbank noemde hem ‘nietsontziend’ in de verwezenlijking van zijn idealen. De Hofstadgroep, waartoe A. behoorde, werd in maart door de rechtbank in Den Haag gekenmerkt als een terroristische organisatie met als oogmerk opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat.

LPF - Politieke partij

De naam werd op de valreep veranderd in Lijst Vijf Fortuyn (LVF), maar het mocht niet baten. De grote winnaar uit 2002 keerde na de Tweede Kamerverkiezingen niet meer terug in het parlement.

Maurice de Hond - Opiniepeiler

Gaat tot het uiterste om aan te tonen dat financieel adviseur Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld voor de moord op Jacqueline Wittenberg, in 1999. Hij beschuldigt een klusjesman. En meer dan eens. De rechter bepaalde onlangs dat De Hond deze man niet meer openlijk mag beschuldigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden