Tahrirplein is toneel van bloedige veldslag

CAÏRO - Als de reusachtige pantserwagen van het leger eindelijk vlam vat na de zoveelste molotovcocktail, stijgt er luid gejuich op van de menigte. 'Het volk wil de val van de maarschalk!' klinkt de roep van de demonstranten. Door de sissende wolken traangas gooien ze met samengeknepen ogen stenen en brandbommen richting de leger- en politievoertuigen die de weg naar het ministerie van Binnenlandse Zaken afsluiten.

Maar de vreugde is van korte duur. Plotseling is er weer blinde paniek in de straten van Caïro, als het angstaanjagende geknetter van geweerschoten tussen de gebouwen kaatst. Honderden jongeren rennen schreeuwend voor hun leven; niemand die weet of er in de menigte of in de lucht wordt geschoten. Doodsbang rennen de jongens - er zijn nauwelijks meiden tussen - richting veiligheid, terwijl een enkeling dapper roept dat ze stand moeten houden. Bij de veldslag, die het hele weekeinde duurde, zijn tot nu toe tenminste elf doden en 1.200 gewonden gevallen. 'Ik zie de laatste uren veel diepe wonden van de hagel waarmee het leger en politie in de lucht schieten om de menigte uiteen te drijven', zegt arts Mohammed Seif in een geïmproviseerde kliniek in een moskee naast het Tahrir-plein. 'Het afgelopen uur alleen al heb ik hier vijf doden gezien.' Gisteravond laat werden aan de lopende band gewonde demonstranten binnengedragen.

In de duisternis op en rond het Tahrirplein waren gisteren de februaridagen van de revolutie weer terug. Het beroemde plein was wederom ingenomen door vele tienduizenden, mogelijk honderdduizenden demonstranten - veel en veel meer dan tijdens de kleine en kortstondige naschokken in bijvoorbeeld maart en augustus.

Na maanden waarin de militaire machthebbers goeddeels het voordeel van de twijfel kregen, lijken nu veel mensen hun geduld te verliezen. 'Dit wordt hopelijk een tweede golf van de revolutie', zegt de 41-jarige ingenieur Walid Abu el-Qassem. 'We hebben nooit afgemaakt wat we begonnen zijn, en na negen maanden wachten zijn we het zat. Het enige dat veranderd is, is dat Mubarak nu in een vijfsterrenziekenhuis ligt.'

De gewelddadigheden komen een week voor de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van de oud-president Hosni Mubarak afgelopen februari. Het Egyptische leger weigert vooralsnog de macht over te dragen aan een burgerregering. Het leger zei dit eerst in september te doen, maar heeft dit nu uitgesteld tot de presidentsverkiezingen van 2013 of later.

'Weg met het militaire regime' schreeuwen de demonstranten, die doelen op veldmaarschalk Hussein Tantawi, hoofd van de Militaire Raad. Tantawi was lange tijd minister van Defensie onder Mubarak.

Het leger zette onlangs kwaad bloed omdat het had voorgesteld in de nieuwe Grondwet op te nemen dat het leger buiten toezicht van een burgerregering zou vallen. Ook zou het leger zich nog kunnen mengen in de politiek, nadat de president zou zijn gekozen.

De protesten op Tahrir-plein begonnen zaterdag nadat het nieuws zich verspreidde dat de politie met geweld een relatief kleine groep demonstranten van het plein wilde vegen. Duizenden uit alle lagen van de bevolking schoten te hulp om 'hun' plein en revolutie te beschermen. De politie greep in met traangas, rubberkogels en wapenstok en kreeg zondag steun van het leger.

Terwijl de klok middernacht slaat, gaan in Caïro de straatgevechten rond het ministerie door en zo nu en dan knettert een schot door de straten. Op Tahrir gonst het ondertussen van de geruchten over een aanstaande aanval van het leger. Terwijl de dag ten einde loopt, maakt het Egyptische volk zich op voor een nieuwe krachtmeting met een machthebber die maar niet naar hen wil luisteren.

Walid Abu el-Qassem

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden