Tahrirplein is nu podium voor bloedige veldslag

Wat begon als een actie van de Egyptische politie om demonstranten van het iconische Tahrirplein in Caïro te verdrijven, is dit weekeinde uitgelopen op een van de bloedigste veldslagen met de oproerpolitie sinds de val van ex-president Hosni Mubarak, negen maanden geleden.

CAÏRO - Na een weekeinde vol gewelddadigheden waren duizenden demonstranten gisteravond nog vol in gevecht met de oproerpolitie en het leger op het Tahrirplein in Caïro. De politie schoot rubberkogels en traangas af en sloeg de menigte met wapenstokken uiteen.

Tot nu toe zijn tenminste elf doden en duizend gewonden gevallen bij de chaotische slag die deed denken aan gevechten tijdens de Egyptische revolutie in februari. Dat aantal loopt waarschijnlijk op. 'Ik heb het laatste uur alleen al vijf doden gezien', zegt Mohammed Saif, arts in een geïmproviseerde kliniek in een moskee naast het Tahrir-plein. Om half elf 's avonds werden voortdurend gewonden binnengedragen met kneuzingen en bloederige wonden. 'Ik weet niet of er met kogels of hagel wordt geschoten, maar ik zie diepe schotwonden', aldus Saif.

Op het plein uiten de duizende demonstranten hun woede over het Egyptische leger, dat vooralsnog weigert de macht over te dragen aan een burgerregering. Het leger zei dit eerst in september te doen, maar heeft dit nu uitgesteld tot de presidentsverkiezingen van 2013 of later. Volgende week zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van Mubarak.

'Ik hoop dat dit de tweede golf van de revolutie wordt', zegt de 41-jarige ingenieur Walid Abu el-Qasem.

'Het volk wil de val van de veldheer', schreeuwen demonstranten. 'Weg met het militaire bewind'.

Ze doelen op veldmaarschalk Hussein Tantawi, hoofd van de Militaire Raad. Tantawi was lange tijd minister van Defensie onder Mubarak. 'We zijn er absoluut tegen dat het leger ons land bestuurt', zei Huda Ouda, een 30-jarige secretaresse, die haar rode sluier als masker tegen traangas gebruikt. Volgens haar 'speelt het leger een vuil spel' door chaos te creëren en zo aan de macht te blijven.

De protesten begonnen toen zaterdag het nieuws zich verspreidde dat de oproerpolitie geweld gebruikte tegen een kleine groep demonstranten. Duizenden uit alle lagen van de bevolking kwamen hen te hulp. Zij wilden 'hun' Tahrirplein en de Egyptische revolutie verdedigen.

De demonstranten gooiden met stenen en molotovcoctails en staken politieauto's in brand. De politie sloeg terug met wapenstok, rubberkogels en traangas. De politie kreeg zondag steun van het leger, dat eerder op de achtergrond was gebleven.

Het gaat om de felste protesten tot nu toe tegen de Militaire Raad, die in februari de macht van Mubarak overnam. Eerder deze maand zette de Militaire Raad kwaad bloed toen deze poogde zichzelf permanente regeringsbevoegdheden toe te eigenen. Het leger zou ook niet onder toezicht van een burgerregering komen.

Demonstranten voelen zich bekocht door het leger, dat zichzelf als hoeder van de revolutie opwierp. 'Het was een vergissing om het Tahrirplein te verlaten en het leger de macht te laten overnemen', zei Moktar Hussein, een 57-jarige radioloog. Een ander: 'Als dit de manier is waarop ze ons willen regeren, moeten ze ter verantwoording worden geroepen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden