Tagliatelle met raapsteeltjespesto

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tagliatelle met raapsteeltjespesto (hoofdgerecht voor 2 personen).

Beeld Loethe Olthuis

'Wát zegt u?', vraagt de jonge medewerker van Albert Heijn. 'Blaadsteeltjes?'

'Nee, raapsteeltjes', leg ik uit. 'Kleine groene blaadjes, in een bosje.' De jongen kijkt me verwilderd aan. Een collega, zelfde leeftijd: 'Is dat hetzelfde als raapstelen?' Ik bijt bijna mijn tong af om niet 'wat denk je zelf?' te zeggen, maar vervolgens vist hij toch één miezerig bosje raapstelen uit de koelvitrine. Hij kijkt er viezig naar. 'Kun je dat eten?'

'Lees maar, vrijdag in de Volkskrant: pasta met raapsteeltjespesto', probeer ik. Ja, pasta en pesto, dat kent hij wel. Maar een krant lezen doet hij niet. 'Het kan ook online,' roep ik nog wanhopig.

Lieve Albert Heijn-medewerker, mocht je deze column tóch lezen: raapsteeltjes zijn de jonge blaadjes van meiknolletjes, ook een groente om te proberen. Ze zijn fris en knapperig. Als 'groen' een smaak had, smaakte het naar raapsteel. Je kunt er lekkere salades mee maken, stamppot en soep. En zelfs pesto: met de keukenmachine van je moeder is dit recept zo gepiept. Of anders toch maar stampen.

Pesto: rooster de pitten of noten al roerend in een droge koekenpan iets bruin. Laat ze afkoelen. Was de raapsteeltjes, laat ze uitlekken. Breek ze met je handen in grove stukken en droog ze, bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Houd tweederde apart. Hak de rest met steeltjes fijn. Doe ze in een keukenmachine, voeg 4 tot 5 eetlepels olie, de pitten of noten, knoflook en kaas toe en laat draaien tot je een smeuïge pesto hebt.

Met een vijzel: hak de raapsteeltjes extra fijn. Stamp eerst de knoflook en pitten fijn, wrijf daarna de kaas erdoor en meng vervolgens in een kom met de raapsteeltjes en olijfolie. (Deze pesto is wat grover.) Breng de pesto op smaak met zout, dek het oppervlak af met een velletje plastic folie en zet in de koelkast.

Kook de pasta beetgaar. Hak de rest van de raapsteeltjes grof. Verhit een eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de raapsteeltjes heel kort, tot ze zijn geslonken. Giet de pasta af en meng de pesto erdoor. Schep ten slotte de gewokte raapsteeltjes erdoor.

Eet de pasta direct en geef er extra geraspte kaas bij en eventueel wat gestoomde broccoli of groene asperges.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten 

25 g pijnboompitten (of blanke amandelen/walnoten)

3 bosjes raapsteeltjes, worteltjes eraf

5 tot 6 eetl. frisse groene olijfolie

1 flinke teen knoflook, zeer fijngehakt

50 g (vers)geraspte oude boerenkaas (+ 50 g extra)

200 g tagliatelle (of andere pasta)

Extra: keukenmachine of flinke vijzel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.