Tagliatelle met paprika

Het vak van culinair schrijver (waarvan veel mensen vinden dat het helemaal geen vak is) is gebaat bij sappige verhalen....

Van het Voorlichtingsbureau Brood kwam een persbericht binnen. Zo'n voorlichtingsbureau licht niet zozeer voor, het wil vooral reclame maken. In dit geval voor brood, wat op zich niet verkeerd is. Een mooi product, brood. Gezond, met vitaminen en vezels en wat al niet. Het Voorlichtingsbureau Brood heeft zichzelf echter ten doel gesteld hoera te roepen over alles wat de bakker verkoopt, ook als dat op minder bijval van disten kan rekenen.

Nu waren croissants moddervet aan de beurt voor een rondje promotie. En waar komt men mee? Met het fraaie verhaal over de Turken voor de poorten van Wenen, in 1683. Lekkere oude koek. Er waren wel nieuwe details bij, met een tunnel onder de muren en Turken die daardoor kropen. In ieder geval kwam men weer uit bij de bakker die een broodje bakte in de vorm van de Turkse halve maan. Vervolgens 'zou het de Franse vorstin Marie Antoinette zijn geweest die bij haar bezoek aan het romantische Wenen het broodje leerde kennen'.Het geschiedenisonderwijs in Nederland stelt al te lang niets meer voor, blijkt, want Marie Antoinette was zelf de dochter van de keizerin van Oostenrijk. Hoe het ook zij, het verhaal is nonsens. De croissant duikt in Frankrijk pas op in de tweede helft van de 19e eeuw en heeft niets met Weens broodbakken te maken.

Teneinde mezelf niet in de hoek te wurmen waar ik u met een recept voor zoiets als gevulde croissants moet opzadelen, stap ik over op het roemrijke verhaal dat Marco Polo de pasta naar Italiou hebben gebracht. Ook onzin. Maar nu kunnen we tenminste een fatsoenlijk pastarecept maken. Een niet-traditioneel verzinsel van eigen hand: pasta met paprika.

Bak de ui glazig in de olie. Voeg het gehakt toe en bak het los tot alle rauwe kleur verdwenen is. Bak de knoflook en de specerijen even mee. Voeg de paprika, suiker, pittigheid, zout en tomatenpuree erbij, plus een klein scheutje water. Pruttel in een kwartier gaar. Kook de pasta in ruim water met zout al dente, giet af en meng in de keuken met de saus. Bestrooi met het gehakte groen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden