Tafeltje voor één

Kom een bidsprinkhaan (v) niet aan met romantisch een vorkje gaan prikken en daarna fijn uit de kleren. De volgorde is eerst de seks en dan de tanden in iets substantieels: de vermoeide doch voldane partner....

Adriaan de Boer

Eerst moest ze erachter komen wie een mannetje was en wie een vrouwtje. Dat kan door de vleugels op te lichten en de buiken te bestuderen. Bij een mannetje bestaat die uit acht segmentjes. Het vrouwtje bezit er zes. Nadat het volwassen mannetje voor het laatst zijn vel heeft afgelegd, duurt het drie weken voor hij fysiek gereed is voor de daad, die hij bij voorkeur voltrekt bij een temperatuur van 28 graden Celsius, wist Chalmers.

Een paar mannetjes kweten zich voor de camera gewetensvol van hun taak, maar overleefden de paring. Uiteindelijk zag Chalmers haar geduld beloond. Na uren in touw te zijn geweest verloor een mannetje compleet het hoofd, letterlijk. Het wijfje wordt niet eens door honger gedreven: de dodelijke beet heeft een betere zaadlozing tot gevolg (vergelijk wurgseks). Toch verslond ze op haar gemak bijna haar hele amant.

Chalmers maakte meer fotoreeksen. Rupsen krioelend in een tomaat, een tarantula en een pad met een bidsprinkhaan, een slang met een muisje. Ze staan in Food Chain - Encounters between Mates, Predators, and Prey (Aperture, import Nilsson & Lamm; fl 87,45). Indringend en poëtisch tegelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden