Tafeltje-dekje

DE Bromsnor van het Mediapark zal het er wel druk mee hebben. Er is ineens zel retro-tv te zien de laatste maanden: het kan niet anders of er moet in Hilversum een heel nest van plagiators kunnen worden opgerold....

Wim de Jong

Sinds deze week is aan deze lange rij nu ook het Theater van het sentiment toegevoegd. Elke doordeweekse avond bij de KRO te zien tussen zes uur en half zeven 's avonds. Het recept zal bekend voorkomen. Neem het format van de SBS6 Nieuws top 10, waarin dit voorjaar ook al werd teruggeblikt op tv-momenten uit de geschiedenis. Leng dit brouwsel aan met veel lekvocht van programma's als I remember... the seventies (eighties, nineties, enz). En maak deze nostalgische soufflan af met bij de buren gestolen instant-maaltijdcomponenten als TV Toppers (NCRV) en Daar blijf je voor thuis (AVRO).

Ziedaar: uw eigen nostalgische KRO-programma! Een klein beetje van Knorr en een klein beetje van de KRO. Helemaal voorgeprakt voor het kwijlende mondje van de 50-plus tv-consument, die samen met Anita Witzier en Frits Spits nog weleens wil terugverlangen naar de tijd dat Anneke

Grh op nummertje van de hitparade stond, of naar het roemruchte jaar dat het Veronica-zendschip moest terugkeren naar de haven van Scheveningen. Naar de tijd dat opa nog Beatlehaar had en de wereld wilde verbeteren. Tafeltje-dekje! Aan de hand van beeldfragmenten wordt in Theater van het sentiment teruggeblikt met een mediapersoonlijkheid die destijds in het nieuws was. Maandag en dinsdag waren dat respectievelijk de al genoemde diva van Brandend Zand en Paradiso, en oud discjockey Lex Harding.

Wie op grond van dit eerste gastenlijstje misschien nog even dacht naar Wintertijd van Harry de Winter te kijken, bemerkte die vergissing al snel. Nee, over populaire muziekgeschiedenis gaat het Theater van het sentiment totaal niet. Daarvoor blijkt Frits Spits, met dat C & A-jasje en die pensioenverzekering, allang de man niet meer te zijn.

Wat we wzien, valt samen te vatten onder het trefwoord oubolligheid. Kindertjes die in 1962 of 1974 een prinses of een koningin de hand mochten schudden en nu naar de KRO-studio worden gehaald om die grote gebeurtenis nog eens in herinnering te halen. Het jubileum van bloemenvrouwtje tante Saar. De prijs van een pakje Blue Band toen. Een kampioenschap fierljeppen. Jawel, daar zit onze babyboomgeneratie nu voor thuis. En ze eet uit de hand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden