Tafeltennissers mogen batjes blijven lijmen

Tafeltennissers mogen ook na 1 augustus hun batje vlak voor een wedstrijd van een rubberlaag voorzien. De internationale tafeltennisfederatie (ITTF) besloot gisteren in Tianjin af te zien van een verbod per die datum....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

TIANJIN

Het lijmen staat al enige jaren ter discussie nadat er vanuit medische hoek werd gewaarschuwd voor de schadelijke lucht die vrijkwam bij het lijmen. Inmiddels worden er echter andere soorten lijm gebruikt, die ongevaarlijk zouden zijn,

De Kroaat Surbek maakte school met het lijmen aan het eind van de jaren zeventig. Hij ontdekte dat de celluloid balletjes sneller van zijn rubber afspatten als het pas op het batje is aangebracht. Mede daardoor is het spel een stuk sneller geworden.

Al in 1994 dreigde een verbod daarop. Volgens een aantal Europese spelers kwam dat niet voort uit bekommernis om de spelers, maar zouden de Aziaten daarop hebben aangedrongen omdat de stijl van hun spelers gebaat zou zijn bij een lagere snelheid.

Bettine Vriesekoop dreigde al met stoppen wanneer het verbod toch was doorgevoerd. 'Dan gaat tafeltennis terug naar de Middeleeuwen en dat zou ik niet meer kunnen opbrengen.' Zij blijft dus voor de sport behouden.

De ITTF besloot verder dat op het volgende WK het speelsysteem voor vrouwen en mannen gelijk zal zijn in het landentoernooi. Nu is er bij de vrouwen nog een dubbelspel in opgenomen. Net als bij de mannen zal er in 1997 in Manchester een best-of-five-reeks in louter enkelspelen worden beslist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden