Tafeltennissers laten Engelsen ontsnappen

De vrouwencoach vond het een nederlaag om snel te vergeten, de mannencoach vond het een nederlaag om enige hoop uit te putten, maar per saldo overheerste toch de teleurstelling in het Nederlandse tafeltenniskamp aan het slot van de eerste dag van het WK in het Chinese Tianjin....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

TIANJIN

De vrouwen waren het toernooi hoopvol begonnen met een knappe 3-1 zege op Roemenië. De daaropvolgende nederlaag tegen de Russinnen werd in cijfers pijnlijk uitgedrukt: 3-0. De mannen wisten zich in de ochtenduren voor een hopeloze taak gesteld, hetgeen door China met de uitslag 3-0 snel werd bevestigd.

In de volière naast de grote hal, waar doorgaans de exotische tafeltennislanden op 34 tafels hun eigen wereldkampioenschapje uitvechten, waren de mannen daarna lang op weg naar een verrassing. Ook tegen Engeland was vooraf op niets gerekend, maar in dat duel leek tot bijna middernacht lokale tijd nog van alles mogelijk.

De mannenselectie is door het wegvallen van Noord-Korea boven haar stand ingedeeld in de A-categorie en heeft zich maar één doel gesteld: geen laatste worden, want dat betekent degradatie. In de strijd om behoud zijn Polen en Oostenrijk de te kloppen tegenstanders.

Maar in het duel tegen China had Trinko Keen al duidelijk gemaakt dat de toppers een kwaaie aan hem zullen hebben. Hij dwong Wang Tao, de nummer twee van de wereld, tot een extra inspanning in de derde game.

In het duel met de Engelsen zette hij de mannenploeg dan ook meteen op voorsprong tegen de tafeltennissende buschauffeur Desmond Douglas.

Gerard Bakker, die de voorkeur had gekregen boven de Nederlandse Chinees Chen Sung, stond vervolgens voor spek en bonen tegenover de Engelse Chinees Chen Xinhua.

De kans op een doorbraak werd geforceerd door Danny Heister. De 23-jarige Heister trof op zijn weg naar het WK ziekte (buikgriep), pijn (scheurtje in een beenspier) en vooral verdriet (zijn vader overleed en zijn vriendin was ernstig ziek). Maar hij heeft in Tianjin toch weer de motivatie gevonden. Van Alan Cooke had hij nog nooit gewonnen, tot gisteravond. In de derde game liet hij na een voorsprong van 20-15 negen matchpoints lopen om bij de stand 23-23 uiteindelijk toe te slaan.

Heister had het al veel eerder kunnen afmaken: 'Dat heeft te maken met een gebrek aan wedstrijdritme. Ik sta dan ruim voor en dan heb ik niks in mijn hoofd waardoor ik het zo weer laat lopen. Pas bij die laatste punten dacht ik: zie je wel, zie je wel.'

Zijn vaste maatje Keen, wiens aanwezigheid Heister stimuleerde om de draad weer op te pakken, was dichtbij een sensatie tegen Chen. Hij liet hem uiteindelijk in drie games met de schrik vrij komen. Mannencoach Paul Noël: 'Toch is Trinko dit toernooi bij ons de man die voor twee punten kan zorgen. Als hij nog zes keer tegen Chen Xinhua speelt, wint hij gegarandeerd een keer en dan is de ban ook gebroken.'

Omdat de ban in Tianjin heel bleef, legden Heister en Keen hun lot in handen van de derde man die door het wegvallen van Haldan traditioneel zwak is. Bakker jr vocht tegen Douglas voor wat hij waard was en had bijna zijn plekje in de tafeltennisarchieven verdiend. Maar Douglas trok in de derde game aan het langste eind.

Vrouwencoach Peter Engel had vooraf de winst-verlies-rekening op de eerste dag in balans gebracht. Maar de zege op Roemenië smaakte naar meer. De tegenstander bracht de top-2 van de laatste Top-12 in het strijdperk, maar dat bleek met name voor Vriesekoop geen beletsel.

Eerst kon Gerdie Keen tegen Emilia Ciosu haar stunt van het EK in Birmingham niet herhalen. Vriesekoop begon zelf ook niet zo sterk tegen Otilia Badescu, maar betaalde vanaf de tweede game het contraspel van haar opponente met meer dan gelijke munt terug. Samen met Mirjam Hooman versloeg ze ook het dubbel Ciosu-Simion en was vervolgens in haar eentje te sterk voor Ciosu. Engel: 'Toch was ik niet tevreden over haar spel in die partij. Ze speelde te veel op de backhand van Ciosu, terwijl je op haar forehand kan scoren. Tegen Badescu speelde Vriesekoop veel beter.'

Tegen Europees kampioen Rusland kon Vriesekoop niet de juiste richting geven. In haar openingspartij tegen Galina Melnik ging ze de fout in na een 6-1 voorsprong. Twee foute opslagen leidden een 14-6 achterstand en een 21-12 nederlaag in. De daaropvolgende zenuwenoorlog, op hoog niveau uitgevochten, werd gewonnen door Melnik. Het dubbel met Hooman ging ook verloren en Emily Noor kon haar goede reeks in de nationale competitie tegen Elena Timina internationaal niet waarmaken.

Timina, die in de Nederlandse competitie voor kampioen De Treffers speelt, had vooraf aangekondigd niet tegen Nederland te willen spelen vanwege een te grote wederzijdse kennis. Dat was al te gemakkelijk voor waar aangenomen. Engel: 'Ik moet mezelf daarom ook een verwijt maken. Ik ben er niet in geslaagd het team op tijd weer in het gareel te krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden