Tafeltennisploeg mist promotie ondanks eenmalige rentree Haldan Veel zelfkritiek in Schildpadhuis

Púúr, púú, púúr slecht, schold Trinko Keen op zichzelf nadat hij de eerste game had verloren van de Tsjech Peter Korbel....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

HILVERSUM

Aan zelfkennis geen gebrek in Hilversum waar het Nederlandse tafeltennisteam zaterdag zijn laatste kans verspeelde op een snelle rentree in de Europese Superliga. Tsjechië was in de halve finale van de eerste divisie opnieuw te sterk. Net als vorige maand in Vlasim werd het 4-2.

Het verschil tussen Hilversum en Vlasim had Paul Haldan moeten heten. Op weg naar het Hilversumse Schildpadhuis ontpopte de selectie van bondscoach Engel zich dit seizoen als een tweemansploeg. Danny Heister en Trinko Keen legden net genoeg gewicht in de schaal om het team tot de halve finale te kunnen voeren.

Omdat Haldan zijn werk slechts sporadisch met het tafeltennis kan combineren, meende Engel dat de jeugd maar de toekomst moest hebben. Ronald Vijverberg noch Gerard Bakker bleek in staat daadwerkelijk iets aan het team toe te voegen. Een maand geleden onderstreepte Haldan op het Nederlands kampioenschap dat hij de beste pingponger tussen Kat- en Winterswijk is. Maar Engel weigerde af te wijken van het door hem uitgezette pad, hoezeer hij ook onder de indruk was van Haldans spel in Zwolle.

Tot vorige week dinsdag de tafeltennisbond op zijn initiatief een gesprek had met Heister en Keen die al eerder hadden aangegeven dat ze Haldan liever rijk dan kwijt zijn. Vervolgens mocht Engel zijn zegje doen tegenover de bond. Cornelis Sluiter, voorzitter van de topsportcommissie, ontkende zaterdag dat de Duitser daarmee onder druk werd gezet. 'Het was zijn beslissing en wij hadden ons er zonder meer bij neergelegd.'

Haldan kreeg aldus een uitnodiging om zaterdag in het onderkomen van Quick '32 ('Met Quick door dun en dik') achter de tafel te verschijnen. Volgens topsportcoördinator Ton van Happen omdat ook de jongeren hadden aangegeven dat graag te zien gebeuren. In eerste instantie moest Haldan helpen de Tsjechen te verslaan en als dat zou lukken, was hij ook van harte welkom om in de finale hetzelfde te doen tegen (waarschijnlijk) Hongarije.

Het blijft dus vooralsnog bij een eenmalig optreden voor de 29-jarige Haldan. Niet hij betekende zaterdag het verschil in Hilversum, maar Roland Kramschek. De 25-jarige speler van Bundesligavereniging Hannover was in de eerste confrontatie nog te zwak geweest voor Heister. In Hilversum opende hij de interland tegen Haldan die door Engel tot kopman was gebombardeerd.

Haldan begon zijn 145ste interland goed. Hij nam in de eerste game een 10-5 voorsprong, maar gaf de partij vervolgens geheel uit handen, sterker nog: tegenover de zestien punten van Kramschek in die openingsgame stelde hij er slechts drie. De Tsjech schakelde razendsnel over van verdediging op aanval en zette Haldan ook in de tweede game vaak al met zijn service op het verkeerde been.

Nadat Keen in die 'púúr slechte' eerste game volstrekt kansloos was tegen Korbel, de eerste man bij de Tsjechen, leek het pleit razendsnel beslecht te worden. Maar Korbel vatte het karwei daarna te licht op en langzaam maar zeker begon Keen het gevecht tegen zichzelf te winnen. Met tweemaal 22-20 trok hij toch aan het langste eind.

Doordat Veyborny geen enkel beletsel vormde voor Heister, moest het dubbel de doorslag geven. Normaal gesproken is dat een kurk waarop het tafeltennisteam wel kan drijven, maar in Tsjechië was het al ternauwernood verloren gegaan. In Hilversum werd het weinig minder dan een afgang. De twee linkshandige spelers werden met name door Kramschek steeds handig in één hoek samengedrongen en de cijfers waren ernaar: 21-12 en 21-14.

Met de tussenstand van 2-2 hadden Tsjechen de strijd al beslist. Als Nederland de twee volgende duels in twee games winnend had afgesloten, zou de eindstand, in games uitgedrukt, 8-5 zijn geweest. Tsjechië had in de eerste wedstrijd één game meer binnengesleept. Dat Haldan en Heister daarna nog verloren van Korbel en Kramschek kan slechts negatieve gevolgen hebben voor hun positie op de wereldranglijst.

Na afloop verbaasde Haldan zijn gehoor door 'nee' te zeggen op de opmerking dat hij zich zijn rentree wel anders zal hebben voorgesteld. 'Ik had nergens op gerekend. Er was te weinig tijd om me goed voor te bereiden. Dat ik superslecht speelde, had niets te maken met druk of zo. Als je zo oud bent als ik, kun je daarmee wel omgaan.'

Spijt had Haldan niet van zijn optreden. 'Als ik niet had gespeeld, was het niet anders gegaan. Ik ben flink op mijn bek gegaan, maar dat geeft niet. Dat hoort bij topsport.'

Engel had in Hilversum ook al niets te betreuren. Hem was in zijn eerste seizoen als bondscoach gebleken dat de jeugd pas op langere termijn de toekomst zal hebben.

Zowel coach als Nederlands kampioen denken daarom dat het voor Haldan niet bij 145 interlands zal blijven, al was Engel daarin iets stelliger. 'Paul heeft aangegeven vaker ter beschikking te zijn. En daar ging het om. Als ik hem nodig heb, moet ik een beroep op hem kunnen doen. Dat was mijn verlangen.'

Haldan: 'Het ging nu alleen maar om promotie naar de Superliga. Over volgend seizoen kunnnen we van de zomer wel weer praten.'

HILVERSUM: halve finale eerste divisie: Nederland - Tsjechië 2-4; Haldan - Kramschek 13-21, 15-21, Keen - Korbel 11-21, 22-20, 22-20, Heister - Vyborny 21-12, 21-16, Heister/Keen - Korbel/Kramschek 12-21, 14-21, Haldan - Korbel 11-21, 18-21, Heister - Kramschek 16-21, 25-27. Eerste wedstrijd ook met 4-2 gewonnen door Tsjechië. Finale: Tsjechië - Hongarije/Italië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden