Tafeltennis Schiedam

Er is waarschijnlijk geen tak van sport waarin de clubnamen zo vaak veranderen als in het tafeltennis. Fusies en sponsors die in ruil voor de nodige guldens de namen van de verenigingen willen opsieren met hun merk hebben heel wat oude namen doen verbleken....

Jan van Capel

Soms komen de sponsornamen helemaal in de plaats van de echte namen. Dan biedt alleen nog de plaats van vestiging aanknopingspunten voor de identiteit van de club. En dat ook niet altijd, want in Lelystad United bijvoorbeeld zou je nooit een Amsterdamse vereniging herkennen.

Schiedam heeft sinds juni van dit jaar een tafeltennisclub die qua naam onvervreemdbaar in deze Zuid-Hollandse stad thuishoort: de T.T.V. Brandersstad. In het begin van de achttiende eeuw was Schiedam het centrum van de Nederlandse 'brandersnijverheid'. In de windmolens die rond de stad waren neergezet, werd graan gemalen tot mout dat in honderden ambachtelijke branderijen werd gestookt tot moutwijn of coornwijn. En daar werd de beroemde Schiedamse jenever van gemaakt.

De geschiedenis van TTV Brandersstad gaat meer dan veertig jaar en vijf namen terug. De club wordt in 1958 opgericht. Het initiatief gaat uit van kapelaan Van Dijk. Hij is gek op tafeltennis en zoekt een club in Schiedam. Er was wel een katholieke vereniging, Ready, maar die is net gestopt. Per advertentie worden leden geworven. Al snel kan de nieuwe club met achttien leden en met tafels en andere spullen van Ready van start gaan. De naam is niet bijster origineel: Service.

Van de tafeltennisbond mag Service in de competitie de opengevallen plaats van Ready overnemen. Het eerste team begint dus direct in de eerste klasse van de afdeling.

De club speelt dus op redelijk niveau, maar al snel zijn er problemen met de speelzaal. Begonnen wordt in de hal van de Dom Savioschool, maar na twee jaar is daar geen plaats meer. De kapelaan benut zijn goede connecties in de stad en weet de club onder te brengen in de kantine van een pas opgerichte kartonnagefabriek. Dit duurt tot 1967.

Het nieuwe huisvestingsprobleem leidt tot contacten met T.S.F. (The Smashing Fellows), een vereniging die in De Korenbeurs speelt. In 1968 wordt besloten dan ook maar samen te gaan. De naam Service verdwijnt. Al snel blijkt dat een nagestreefde promotie naar de hoogste klasse alleen mogelijk zal zijn met de steun van een sponsor.

Die komt er inderdaad in 1972 en zo onstaat weer een nieuwe naam: Bruijnzeel Kitchen Eagles, later 'gewoon' Bruijnzeel Keukens. Drie jaar later is dit avontuur weer voorbij. Het contract met Bruijnzeel loopt af en wordt niet verlengd. Geen geldschieter en geen naam meer. Omdat nog altijd wordt gespeeld in De Korenbeurs wordt deze naam maar als nieuwe clubnaam aangehouden.

Onder de vlag van Bruijnzeel promoveert de club naar de hoogste (ere-)klasse. Met topspelers als Hans Lingen, Hans van den Broek, Bert van Ham en de eerste buitenlander Midhat Ustovic weet het eerste mannenteam zich tot 1982 in de ereklasse te handhaven. De degradatie leidt een in sportief opzicht donkere periode in. In 1985 speelt de ploeg zelfs in de vijfde divisie. Pas in het najaar van '97 is De Korenbeurs terug in de ereklasse.

De Korenbeurs is een begrip in de tafeltenniswereld, ook al vanwege de goede jeugd-begeleiding. Onder meer het jeugdige talent Frank Rengenhart en de Bosniër Nermin Smajic zijn om die reden speciaal lid van de club.

Maar ook de naam Korenbeurs is nu verleden tijd. Sinds ruim een jaar is de club uit het monumentale gebouw verdreven. Het uit 1792 daterende pand, ook wel De Beurs of Koopmansbeurs genoemd, is opgekocht door binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie.

Na lang touwtrekken met de gemeente heeft de club een behuizing toegewezen gekregen aan de Dr. Kuyperlaan. Een fantastische zaal zegt oud-speler/jeugdleider/bestuurslid Hans Kreischer.

Onder de naam Brandersstad speelt de club nu in de eerste divisie. Het bestuur is zoals altijd op zoek naar een sponsor om te proberen op het hoogste niveau terug te keren. Maar, zegt Kreischer, Brandersstad blijft van nu af in de naam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden