Tabu, Het Paard van Sinterklaas, The Adventures of Tintin

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Manuel Mesquita en Teresa Madruga als Marió en Pilar in Tabu.

Tabu (Miguel Gomes, 2012)
Arte, 21.50-23.45 uur


In de proloog van Miguel Gomes' Tabu werpt een door rouw overspoelde ontdekkingsreiziger zich in hartje Afrika in de kaken van een reptiel, om vervolgens in het lijf van het beest verder te spoken. Die proloog, net zo wonderlijk en surrealistisch als de rest van dit amusante doolhof in zwart-wit, blijkt een bioscoopfilm te zijn. Pilar, een Portugese welzijnswerkster van middelbare leeftijd, heeft er ontroerd naar zitten kijken. In het eerste echte hoofdstuk van de film (Paradise Lost) ontfermt Pilar zich over haar dementerende buurvrouw Aurora. Wanneer die op sterven komt te liggen en aan Pilar vraagt ene Ventura op te sporen, blijkt in het tweede deel Paradise dat deze man met Aurora ooit een onstuimige liefdesgeschiedenis heeft beleefd in Portugees Afrika. Aldaar duikt een tweede krokodil op, maar wat de link tussen de beesten is, legt Michel Gomes niet uit. Dat hoort bij zijn vriendelijke spel met het publiek.

Nog het opvallendst is Gomes' prachtige gejongleer met geluid. Via F.W. Murnau's Stille Zuidzee-drama Tabu (1931) knoopt Gomes aan bij de traditie van de klassieke zwijgende cinema. De proloog is geheel zwijgend, met tussentitels en pianogepingel op de soundtrack; terwijl de personages in Paradise Lost voortstrompelen en praten alsof ze boodschappenlijstjes voorlezen, bewegen die in Paradise juist los en levendig. Hun stemmen hoor je dan weer niet: voetstappen, kiezelsteentjes die in het water plonzen, regen of pingpongballetjes, het spettert helder van de geluidsband, terwijl de pratende monden van de acteurs alleen maar lucht happen.

Briljant dat juist deze sprakeloze karakters telkens weer fleurige jarenzestighits playbacken. Zo weet het unieke Tabu telkens te betoveren - mits het rustige tempo niet afschrikt.

Het paard van Sinterklaas (Mischa Kamp, 2005)
NPO 3, 15.30-16.55 uur.


Sprankelende jeugdfilm over het Chinese meisje Winky dat in Nederland komt wonen. Onbekendheid met het oerhollandse sinterklaasfeest leidt tot grote problemen. Tamara Bos won het Gouden Kalf voor haar scenario, dat uit zware kwesties zoals integratie en inburgeringsproblemen een luchtig, lief verhaal peurt.

The Adventures of Tintin (Steven Spielberg, 2011)
RTL 7, 20.30-22.35 uur.


Spielbergs adaptatie van Kuifje is als de liefdesbaby van Hergés stripavonturier en Spielbergs eigen Indiana Jones: een bijna nostalgische combinatie van humor en actie. De Amerikaanse familieblockbusterfilmer omarmt met evenveel liefde het bronmateriaal als nieuwe technieken. De voortrazende film zit vol verwijzingen en figuren als kapitein Haddock (mooi neergezet door Andy 'Gollum' Serkis) dragen de film.

Return to Homs

Return to Homs (Talal Derki, 2013)
NPO 2, 23.30-00.30 uur.


Return to Homs, dat vorig jaar IDFA opende, documenteert van zeer nabij de bewapening van opstandelingen in Homs, de op twee na grootste stad van Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden