Commentaar

Taboes in integratiedebat moeten geslecht worden

Om radicalisering tegen te gaan moet de Franse politiek meer aandacht geven aan etnische verschillen.

Marine Le Pen, partijleidster van het extreem-rechtse Front National Beeld ANP
Marine Le Pen, partijleidster van het extreem-rechtse Front NationalBeeld ANP

Na drie dagen van uitzonderlijke terreur door moslimextremisten wist Frankrijk een uitzonderlijk antwoord te formuleren: een 'republikeinse mars' waaraan anderhalf miljoen burgers en vijftig buitenlandse staatshoofden deelnamen.

Daarmee toonden de Franse samenleving en de internationale gemeenschap veerkracht, na drie gitzwarte dagen waarin de kernwaarden van vrije samenlevingen onder vuur werden genomen. Die veerkracht blijkt ook uit de verschijning van een nieuwe Charlie Hebdo, in een oplage van één miljoen exemplaren. Hoopgevend zijn verder de scherpe bewoordingen waarmee Franse moslimorganisaties hun afkeuring over de moorddadige aanslag en gijzelingsacties hebben uitgesproken.

Niettemin is er voor optimisme geen reden. De Fransen krijgen te maken met ongekende veiligheidsmaatregelen. De druk zal groot zijn de veiligheidsdiensten alle ruimte te geven, met als risico dat privacy van burgers wordt opgeofferd. De afweging tussen vrijheid en veiligheid zal vaker ten gunste van de laatste uitvallen.

In de tweede plaats profiteert het extreemrechtse Front National als gevolg van de moord op uiterst linkse tekenaars. Hun nabestaanden bepleitten dit weekeinde emotioneel dat de Fransen 'verenigd' moeten blijven en juist niet op extreemrechts moeten stemmen. Maar het FN is de partij die sinds jaar en dag tegen de gevaren van 'de radicale islam' waarschuwt en nu zijn gelijk haalt. De socialisten hielpen Le Pen nog een handje door hun besluit haar niet uit te nodigen voor de mars van 'nationale eenheid'.

Dat benepen standpunt valt alleen te verklaren aan de hand van taboes in het Franse debat over moslimterrorisme en integratie. Een aantal daarvan moet worden geslecht. De politieke correctheid verbiedt het aandacht te vragen voor religieuze achtergrond. Dus zijn de daders, in de woorden van Hollande, 'terroristen die niets met de islam te maken hebben'. Dat is ongeloofwaardig.

Ook staat het republikeinse model met zijn gelijkheidsgeloof te zeer aandacht in de weg voor etnische en sociale verschillen tussen burgers, om zo de voedingsbodem voor moslimterrorisme weg te nemen. Dat is minstens zo belangrijk als het nemen van nog meer veiligheidsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden