'Taboe raadkamergeheim moet doorbroken'

HILVERSUM (ANP) - De voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), Ybo Buruma, wil dat het in de toekomst mogelijk wordt om het rechterlijk oordeel in zware strafzaken te onderzoeken, indien er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.

Dat zei Buruma maandag in het tv-programma Nova. Buruma sluit niet uit dat er op dit moment onschuldigen langdurig opgesloten zitten, omdat dergelijke onderzoeken niet mogelijk zijn. De CEAS, in het leven geroepen na het justitiële échec in de Schiedammer parkmoord, kan alleen fouten bij politie en Openbaar Ministerie onderzoeken. De totstandkoming van het oordeel van de rechter valt buiten het bereik van de CEAS.

Volgens Buruma is het geheim van de rechterlijke raadkamer een van de grootste taboes. Momenteel heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling dat het voor veroordeelden makkelijker moet maken hun zaak te laten herzien. Buruma vindt dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad, het rechtscollege dat herzieningen kan bevelen, ook de rechterlijke beraadslagingen tegen het licht moet kunnen houden.

Onbegrip

,,Ik heb een stuk of vier of vijf zaken die wij niet in behandeling kunnen nemen'', aldus Buruma in Nova, ,, maar waarbij je als je er naar kijkt, niet begrijpt waar de rechter zijn overtuiging op gebaseerd heeft waarop die tot zijn veroordeling is gekomen.''

De CEAS-voorzitter verwacht dat rechters ,,van de oude stempel'' niet blij zullen zijn met zijn voorstellen, maar andere, meer moderne magistraten wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden