Tabaksfirma voor rechter gedaagd

Een 67-jarige zieke ex-roker uit Limburg daagt de tabaksfirma British American Tobacco (BAT) voor de rechtbank. Het is volgens de advocaat van de roker de eerste keer dat een tabaksfabrikant zich in Nederland moet verantwoorden voor de schade die roken kan toebrengen....

Van onze verslaggeefster Margreet Vermeulen

De eiser heeft 25 jaar gerookt en lijdt aan longemfyseem. Hij hoopt dat de rechter vaststelt dat BAT verantwoordelijk is voor zijn ziekte. Het Amersfoortse SAP verdedigt hem. SAP begon in 2000 al een voorprocedure tegen Theodorus Niemeyer namens twee zieke ex-shagrokers. Deze zaak is niet verder gekomen dan voorlopige getuigenverhoren. De twee ex-rokers zijn kortgeleden overleden.

De dagvaarding tegen BAT, inmiddels eigenaar van Niemeyer, moet worden gezien als een vervolg op de Niemeyer-zaak. BAT ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. De tabaksfabrikant is buiten Nederland vaak voor het gerecht gedaagd en slechts in enkele gevallen heeft dat geleid tot toewijzing van een schadevergoeding.

Dat juist BAT zich moet verantwoorden is toeval. De letselschade-advocaten van SAP hebben tientallen cliënten die tabaksproducenten voor het gerecht willen slepen. Maar de zaak van de 67-jarige Limburger Peter Romer biedt de meeste houvast. Een sterk punt is dat Romer alleen sigaretten rookte van BAT (Caballero, Peter Stuyvesant en Lord). Hij kan dus volstaan met het aansprakelijk stellen van BAT. Uit het medisch dossier van de ex-roker blijkt een duidelijk verband tussen zijn ziekte en zijn rookgedrag. Ook belangrijk is dat Romer, afgezien van de sigaretten, een gezond en zelfs sportief leven leidde. Hij deed serieuze pogingen om te stoppen met roken. Dat lukte pas in 1983. Hij rookte twee pakjes per dag.

Romer zegt dat hij niet op de hoogte was van de risico’s van het roken toen hij in 1957 begon. Daarna was hij zo verslaafd dat hij niet meer kon stoppen. Volgens zijn advocaten was de tabaksindustrie in 1957 al geruime tijd op de hoogte van de risico’s van roken.

Het gaat de eiser niet direct om het geld. Hij wil dat de tabaksindustrie zich verantwoordt voor misleiding en bedrog. ‘Nog in 1973 maakte een wielerploeg reclame voor Caballero’, vertelt Martin de Witte, een van de advocaten van Romer. ‘Mensen werd een rad voor ogen gedraaid alsof sigaretten roken te combineren zou zijn met een sportief leven.’

BAT zal eerst schriftelijk reageren op de dagvaarding. Advocaat Martin de Witte schat dat het wel een jaar kan duren voordat de zaak werkelijk tot een zitting in de rechtszaal leidt. Een belangrijk punt in de rechtszaak zal de verjaringstermijn zijn. De wet gaat uit van twintig jaar. Die termijn moet opgerekt worden, wil deze zaak een kans maken.

Advocaat De Witte hoopt dat de rechtszaak er ook toe leidt dat fabrikanten openbaar moeten maken wat er precies in sigaretten zit. ‘Sigaretten zijn hightech producten, vergis je niet. Er wordt een cocktail aan stoffen aan sigaretten toegevoegd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden