Tabaksfabrikant krijgt boetes voor afspraken met Nederlandse studentenverenigingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden negen boetes opgelegd aan tabaksfabrikant Japan Tobacco Industries (JTI), die exclusieve afspraken maakte met Nederlandse studentenverenigingen. JTI, producent van onder meer de merken Camel en Winston, sponsorde de verenigingen en overtrad daarmee de reclamewetgeving voor tabaksproducten.

Marcel van Lieshout
null Beeld vk
Beeld vk

De boetes die de NVWA aan de Japanse producent oplegde kunnen per geval oplopen tot 450 duizend euro. Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA die verder niet op de financiële gevolgen wil ingaan. ‘JTI heeft verweer ingesteld en daarmee is de zaak juridisch nog niet afgehandeld. Vandaar.’

Negen studentenverenigingen in heel Nederland sloten contracten af met JTI. In ruil voor de verkoop van alleen producten van JTI in de sigarettenautomaten van sociëteiten ontvingen de verenigingen sponsorgeld. Om wat voor bedragen dat ging is onbekend. De afspraken gaan gepaard met een geheimhoudingsplicht.

Van een van de studentenverenigingen, het Maastrichtse Tragos, is bekend dat die jaarlijks 850 euro kreeg in ruil voor het alleen aanbieden van JTI-sigaretten in de sociëteit. De affaire kwam aan het rollen door toedoen van de Onderzoeksredactie Tabak, een journalistencollectief dat samenwerkt met het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens de woordvoerder van de NVWA bezorgt de Onderzoeksredactie Tabak de inspectiedienst ‘volop werk’ als het gaat om overtredingen van op de tabaksindustrie toegesneden wetgeving. Zo ontdekten de journalisten dat niet alleen JTI, maar bijvoorbeeld ook concurrent Philip Morris (Marlboro) exclusief sigaretten mag verkopen op festivals. Ook festivaldirecteuren gaven toe dat zij daarvoor in ruil geld ontvingen.

Studenten zijn, zo leerde onderzoek van de NVWA, zijn ‘dankbare’ klanten voor tabaksproducenten ‘omdat zij nog niet merkvast zijn.’ Festivals worden vooral door jongeren bezocht, onder wie uiteraard studenten, en zijn om die reden ook jachtterrein van de producenten. De NVWA stelt ook daarnaar een onderzoek in.

Studentenverenigingen zelf blijven buiten schot van de waakhond. De NVWA kan alleen boetes opleggen aan de sponsor, degene die de reclamewetgeving overtreedt. Studentenverenigingen hebben eerder, ondanks de geheimhoudingsplicht, gezegd dat zij niet wisten dat deze vorm van afspraken maken met een tabaksproducent niet is toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden