Taarten

Lezen over de vakanties van andere mensen is heerlijk, vooral als daar van alles misgaat. Wat dat betreft kan ik van harte Tripadvisor aanbevelen. Ga naar Tripadvisor.nl (voor maximaal amusement is de Nederlandse versie essentieel) , vul een wereldstad in (Parijs, New York, Constantinopel) klik op 'hotels zoeken' en bekijk vervolgens de laagst beoordeelde slaapgelegenheden.


Onder kopjes als 'Verschrikkelijk!' 'Horrorfilm' of een ontsteld 'Waarom???' vertellen getormenteerde reizigers over hun kwalijkste hotelervaringen. In het Nederlands. Niet dat al die toeristen Nederlanders zijn, natuurlijk, maar ten behoeve van Nederlandse lezers heeft Tripadvisor die klachten van diverse wereldburgers laten vertalen. Door een machine. Dat geeft raadselachtige, poëtische teksten.


'Op zoek naar een twijfelachtige ontstaan tijdens een man uit en leken donker verbaasd over ons te zien.', begint zo'n stukje bijvoorbeeld. Kijk, helemaal helder is het geval nog niet, maar de sfeer is getekend, met dat 'twijfelachtig' en 'donker'.


'Er waren vies en sokken onder de verwarming het toilet doorspoelde niet gebruikt aangezien het de vorige. Er was een gat in een gigantische armoire (hoewel we dat maakte grapjes me voornemen om een gat), naar het van een broodje van willekeurige tape, op de bovenkant (in het geval, denk ik).'


Hier wordt al meer duidelijk over de conditie van de kamer, maar die grapjes over dat voornemen 'om een gat' blijven raadselachtig, om over dat 'broodje van willekeurige tape' nog te zwijgen. 'Het lijkt wel alsof we viel op dezelfde klontje als sommige andere reviewers.' Dezelfde klontje? Bah, dat klinkt vies. Maar er zijn ook pluspunten. 'We hadden live draden parel aan van de gaten in de muren van tandpasta.' Live draden parel! Muren van tandpasta! Hou me tegen!


'Ik hoorde de man slapen naast de deur zoals hij was in mijn kamer.' Ja, dat is behoorlijk onaangenaam, maar: 'De tv was een oude waterput artefact dat signaal schokkend was'. Nou weet ik niet hoe u tegenover zulke dingen staat, maar ik heb honderd keer liever een 'oude waterput artefact' op mijn hotelkamer, hoe schokkend het signaal ook, dan een doodgewone TV. 'Het beddengoed was vies, ik sliep op de top dan gewapend te vermijden gebeten wordt'. Gewapend! En wie of wat lag er in dat bed te wachten om toe te bijten?


Het wordt nog spannender: 'Op ongeveer 6 uur was ik gewekt door het lawaai van iets renden rond op het dak. Vervolgens werden verschillende dingen op en neer in het dak niet waardoor mij om te slapen verder.' Wat zouden dat zijn? Inbrekers? Een sprinkhanenplaag van bijbelse proporties?


'De gedeelde toilet werkte niet en ze niet gelukt om het te repareren dus moest ik en vind ik restaurant waar ik kon taarten.' Logisch, als de wc niet werkt, zou ik óók een restaurant zoeken waar ik kon taarten. Zeker ook gezien het ontbijt in het hotel: 'Het was onbetrouwbare aardappelen, een lichte rode gesneden vlees ding gemengd met mayo, was crèmekleurig of yoghurt en de gele kaas onderscheidend zeer. BLIJF WEG! Als niet voor uw gezondheid dan uw mentale gezondheid waardeert!'


Dat zal ik doen. Wél jammer van die 'oude waterput artefact', die 'live draden parel' en die muren van tandpasta. Ik zou ze graag eens zien. Daar heb ik wel een paar onbetrouwbare aardappelen voor over, en desnoods kan ik ook best een keertje taarten in een restaurant.


s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden