Taarten met wijn laten kaken jubelen

Er staat voor een slordige driehonderd gulden aan wijn op tafel en ook de taarten zijn niet direct van de bakker op de hoek....

In een uur tijd passeren vijf taarten en wijnsoorten de revue. Alle begin is gemakkelijk, zeker de eerste, een mintkleurig frutseltje dat overigens vooral pistache blijkt te bevatten. Het panel, bestaande uit voornamelijk Bijenkorf-achtige dames en een heer uit het kunstcircuit, roemt de knapperigheid van de pistache, maar Booij zelf is niet tevreden over de mintkleur. Te bedrieglijk, te soft.

Toch scoort deze taart wel als beste in de einduitslag. Daar hoort dan een mousserende Moscato bij, precies goed voor een stralende middag, en we snakken al naar de volgende, een vruchtentaart met passievrucht, banaan en in iets mindere mate sinaasappel en mango. De kaken jubelen, zeker met de wijn erbij, een brutale Californiër die wat 'orange' door de druiven heeft gegooid.

Over naar de duurste combinatie, een Sauterne-waagstuk afgedekt met peren en door Booij stoutmoedig opgezadeld met bittere chocola in de Sauterne-mousse. Nou, dat proeven we! Aan de vierde willen we weinig woorden vuil maken en daar is de patissier ook niet bijster tevreden over. Tuttig roosje op de top, een saus - kenners spreken van een coullie - van Maury Vintage, en dat blijkt een Franse wijn die voor port studeert. Het is wat vlak allemaal, maar dat kan ook door de duur van de proeverij komen.

Tot besluit die chocolade-taart waar een stevige sherry tegenaan wordt gegooid, die ons naar adem doet snakken. Mijn buurvrouwen hebben er al bij taart nummer drie het bijltje bij neergelegd en discussiëren nu over de Duitse of Italiaanse methode om schuim luchtig te houden.

Booij wil nog weten wat het panel verkiest en zoals te verwachten is kiezen dames een damestaart en houden de heren de kaken op elkaar. Trouwens, het zijn wel de heren die de taarten voor hun partners kopen, vertelt Booij, en begrijpelijkerwijs opteren die niet voor een roze verpakking maar een houten doos. Zo kennen we de kerels weer.

Jaap Huisman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.