Taart uit de Beierse keuken

Apfelstrudel met vanillesaus (voor 8-10 personen)

Ingrediënten

250 gr. fijne bloem

125 ml. water

100 gr. boter

1 ei

snufje zout

1 theel. azijn

800 gr. appelen

50 gr. rozijnen

scheutje rum

50 gr. amandelen

100 gr. suiker

50 gr. paneermeel

500 ml. (kokos- of soja)melk

1 stokje vanille

2 eidooiers

50 gr. suiker

1 eetl. maizena

Elk jaar rond 4 en 5 mei zit er tussen alle herdenkingsverhalen wel een uit de categorie curiosa. Dit jaar was dat het interview met een voormalig dienstmeisje uit de huishouding van Hitlers Berghof in het Beierse Berchtesgaden. Een van Hitlers eigenaardige trekjes waarover de nu 89-jarige vertelde, was diens gewoonte 's nachts rond een uur of drie de keuken in te sluipen om van zijn Führerkuchen te snoepen: een appeltaart waarop de stukjes appel, rozijnen en noten exact in het gelid waren opgesteld. Duitse mannen en taart, je kunt er een boek over schrijven.

Mijn eerste ervaring met de Beierse horeca, waar ik als keukenhulp in een Berghaus werkte, betrof ook appeltaart. Apfelstrudel in dit geval. Lang heb ik het daar overigens niet uitgehouden. De eigenaressen, een moeder en dochter, waren heksen met sadistische inslag. Maar hun apfelstrudel met vanillesaus was goed. Ik heb er nu een lactosevrije variant van gemaakt met de kokosmelk die het merk Alpro sinds kort in het assortiment heeft.

Het deeg: zeef de bloem in een royale kom, maak in het midden een kuiltje en doe daarin het ei, de (zachte) boter, het zout, de azijn en het water. Kneed goed door tot een mooi soepel deeg. Zet het een half uur weg in een afgedekte kom op een warme plek.

De vulling: week de rozijnen in een scheut rum of cognac. Schil de appelen, snijd ze met een kaasschaaf in dunne plakjes en vermeng ze met de suiker, de rozijnen en de fijngehakte amandelen.

Leg op het werkblad een schone doek of siliconen bakmat en wrijf die in met bloem. Rol daarop het deeg uit tot een flinterdunne rechthoek. Snijd de dikke randjes weg. Bestrooi het deeg met paneermeel. Leg de vulling in het midden en vouw met behulp van de doek het deeg dicht. Leg de strudel in een ingevette ovenschaal met de naad naar beneden en bak 25-30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

De saus: snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe beide in de melk. Breng de melk aan de kook en laat de vanille 10 minuten trekken. Klop de eidooiers met de suiker schuimig, voeg de aan-gelengde maizena toe en doe een paar lepels van de warme melk bij de eieren. Roer dan het eimengsel door de melk. Laat nog even op-koken tot de gewenste dikte. Haal het vanillestokje eruit. Serveer de strudel in plakken met de saus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden