Taart met alpenkaas, abrikozen en venkel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: taart met alpenkaas, abrikozen en venkel.

null Beeld
Beeld

Een koe - sorry, geit en schaap natuurlijk ook - is een fantastisch beest. Ze kan van gras melk maken. Daarvan maken wij weer kaas: een soort geconcentreerde melk. Het is dus niet zo gek dat we in die kaas kunnen proeven wat de vierpotige melkproducent heeft gegeten. Mede daardoor smaakt kaas van Nederlandse koeien in vette Hollandse weilanden heel anders dan kaas van koeien die op kruidige, hoge alpenweiden rondstruinen. Overigens geldt dit niet voor fabriekskaas, maar voor rauwmelkse, echte boerenkaas van beesten die buiten grazen.

Ik moest hieraan denken omdat ik laatst keigoeie kaas kreeg toegestuurd van de firma Kaltbach in Zwitserland. Rauwmelkse Gruyère. Met die speciale, iets zoete en pittige kruidensmaak die me deed denken aan andere 'bergkazen': l'Étivaz, ook Zwitsers, of Beaufort en Abondance uit de Franse Savoie, waar ze nog kaas maken op de alpenweiden. Ik maakte er een taart mee die smaakt naar vakantie in de bergen. De chili-olie versterkt het aroma van de abrikozen, die niet helemaal rijp hoeven te zijn.

Ingrediënten

250 g (spelt)bloem (+ extra voor bestuiven)

1 ei, losgeklopt

100 g zachte boter (+ extra voor invetten)

60 g amandelmeel (natuurwinkel) of zelfgemalen blanke amandelen

2 grote, verse venkelknollen

250 g geraspte rauwmelkse 'bergkaas'

6 verse abrikozen, pitten eruit, in kwarten

1-2 eetl. chili-olie (supermarkt)

Bereiding

Meng de bloem met een flinke snuf zout. Schenk het ei erbij en meng de boter er in vlokjes door. Wrijf het mengsel tussen uw vingers tot 'grof zand'. Voeg dan voorzichtig een beetje water toe tot u er een soepel, samenhangend deeg van kunt kneden. Kneed even door, vorm tot een bal, rol in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Snijd intussen het harde 'kontje' en de stengels van de venkelknollen en verwijder lelijke buitenste rokken. Halveer de knollen vanaf de steelkant en snijd de helften nogmaals doormidden. Snijd ze in héél dunne plakken (2 mm) in de keukenmachine of met de mandoline.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Beboter en bebloem de vorm. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde, dunne lap, 5 centimeter groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm, druk goed aan en snijd overtollig deeg weg. Prik gaatjes in de bodem. Meng de chili-olie door de venkel. Verdeel eerst het amandelmeel over de bodem, daarna de venkel en ten slotte de abrikozenpartjes. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de taart ongeveer 50 minuten in de oven; verwijder de laatste 5 minuten de taartvormrand. Laat ietsje afkoelen, snijd in punten en eet met een groene salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden