Taart gooien leidt niet vanzelf tot aanslag

De media berichten regelmatig over bedreiging en belaging van bekende personen zoals politici en officieren van justitie. Zo is minister Verdonk van Vreemdelingenzaken kort geleden verbaal bedreigd en heeft zij bij een ander incident ketchup over zich heen gekregen....

Marijke Malsch

Het is de vraag op welke wijze verstandig tegen deze incidenten kan worden opgetreden. Bedreigingen moeten vanzelfsprekend serieus worden genomen, zij moeten worden afgekeurd en er moet, als zij ernstig genoeg zijn, strafrechtelijk tegen worden opgetreden. Maar het gooien van taarten en het besmeuren met ketchup kan niet zomaar met deze bedreigingen op lijn worden gesteld. Ludieke acties, hoe afkeurenswaardig ook, verdienen een minder harde reactie dan bedreigingen die tegen het leven of de veiligheid van personen zijn gericht.

Een belangrijke vraag bij zowel de bedreigingen als bij het gooien met taart of ketchup is in hoeverre er een verband is met een eventuele aanslag op een later tijdstip. Pim Fortuyn heeft ook wel eens een taart tegen zich aan gehad, maar Volkert van der G., die is veroordeeld voor de moord op Fortuyn, was hoogstwaarschijnlijk niet de taartgooier. Omgekeerd kan er heel goed een aanslag worden gepleegd op een bekende persoon zr dat deze eerst bedreigingen ontving of is belaagd. Er is een mogelijkheid dat plegers van ludieke acties anderen op ideebrengen voor incidenten met een wat grimmiger karakter, maar de literatuur geeft hierover geen aanwijzingen.

Amerikaans onderzoek van Dietz en collega's (1991) heeft laten zien dat personen die een politicus expliciet bedreigden uiteindelijk minder gevaarlijk waren dan personen die op een andere wijze contact zochten met een politicus. Uit eigen onderzoek van het NSCR naar belaging, blijkt dat Nederlandse politici weliswaar regelmatig worden bedreigd, maar dat daadwerkelijk fysiek geweld erg zelden voorkomt. Wel is vernieling van bijvoorbeeld auto's of ruiten van woningen gemeld in dit onderzoek. Politici worden bovendien wat vaker bedreigd dan andere personen die veel in de publiciteit staan, zoals acteurs, musici en schrijvers. De mensen die bekende personen belagen lijden vaak onder psychische stoornissen.

Hoe afkeurenswaardig het lastigvallen van politici en anderen ook is, niet elke taart is een voorbode van een aanslag. Elk incident dient op zijn merites te worden beoordeeld. Het genuanceerde oordeel van de rechter die het dossier kent en de verdachte heeft gehoord, dient dus door de Kamer te worden gerespecteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden