Taal

'MENEER de voorzitter, mag ik even? Intrumpellatie-horemelaatsie-poepaanmijngaatsie!'..

Zo ongeveer klonk het als de heren F. Jacobse en T. van Es van de Tegenpartij zich aan parlementair jargon waagden. Beelden en teksten van dit illustere duo uit de jaren tachtig doemden op toen de heer L. van Gaal ons vrijdag deelachtig maakte van 'de implementatie van het Masterplan' en een voetbalbond die iets 'geïnsisteerd' had.

Een voetbalbond die overigens uit 'departementen' schijnt te bestaan en in onze 'normen en waarden vervagende maatschappij' graag 'het individu centraal plaatst'.

Toe maar.

En wij maar denken dat er daar in de bossen van Zeist tot in het oneindige wordt geoefend op de wreef trap, de voorzet-in-de-loop en het in één keer raken van de bal. Was het maar waar!

Mag ik hier als ongediplomeerde maar wel degelijk betrokkene mijn Masterplan ter redding van het Nederlands voetbal ontvouwen?

Heel graag zou ik geïmplementeerd willen zien dat er in Zeist, in Hoenderloo en elders waar een KNVB-departement over een trapveldje beschikt van nu af aan en tot in den treure wordt geoefend op de wreef trap en vooral op de voorzet, al dan niet in-de-loop.

En het enige individu dat straks nog centraal wordt geplaatst is de keeper en wel centraal in het doel. Vooruit, het individu dat de aftrap neemt mag ook even centraal staan.

En met het oefenen van de wreef trap en vooral de voorzet à la Kaltz, Van 't Schip, Finidi en Nurmela insisteren wij totdat wij erbij neervallen.

Produceert een van de spelers weer zo'n gruwelijke afzwaai-voorzet voor de ballenjongens dan wel de even gruwelijke pisboog-voorzet waarop Nederlandse spelers het patent lijken te hebben, dan is het de collega's absoluut toegestaan normen en waarden vervagend gedrag te vertonen als uitjouwen, kankeren, tot aan een lichte vorm van zinrijk geweld aan toe.

Voilá, het Masterplan.

Als politici een ingewikkeld vraagstuk moeten uitleggen hoor je ze vaak naar het wapen van de versimpeling grijpen. De kloof met de burger is al zo groot, de lessen van de mediatrainer dreunen door het hoofd ('Begrijpelijke taal! Begrijpelijk!') een - doorgaans tenenkrommend - beeldspraakje doet wonderen. Da's wel zo handzaam voor 'mensen in het land.'

Bij voetbaltrainers zie je vaak de omgekeerde beweging. Veel voetbaltrainers hebben de neiging hun vak gewichtiger te maken dan het is en menen aan aanzien te winnen door nodeloos ingewikkelde formuleringen te gebruiken. De trainer mag vooral niet meer de indruk wekken dat hij van de straat is en dus zie je zelfs zo'n straatschoffie als Frans Adelaar (FC Utrecht) worstelen met woorden die hem tot voor enkele jaren geleden volledig onbekend waren.

Het pijnlijke is: geen zin loopt meer. Zo groot was de drang van Van Gaal om zichzelf als een soort staatsman te presenteren dat hij vrijdag bij herhaling in zijn eigen woordenweb verstrikt raakte. Ik zag ineens flap-overs in de kleedkamer staan. Wat hebben die arme spelers van Oranje niet moeten doorstaan?

Van de weeromstuit begon ik vrijdag zelfs naar Frits Korbach te verlangen. Korbach, is dat geen ideetje voor de KNVB? Korbach met Kesler, lijken me heerlijke contractbesprekingen. 'Dus meneer Korbach, deze passage over een mogelijke voortijdige ontbinding van het contract is niet anders te interpreteren, toch?'

'Hè, wat? Intrumpellatie-horemelaatsie-poepaanmijngaatsie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden